fbpx

Kamberović o spomeniku u Odžaku: Čović pravi “novi Bleiburg” u Bosni

Autor: Dnevno.ba

ODŽAK - U Odžaku se u periodu od 17. svibnja do 2. lipnja održavaju "Dani sjećanja 2018", pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. U okviru ove manifestacije danas je upriličeno otkrivanje i blagoslov Spomen-parka za stradale iz Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjakčkog kraja.

„Čovićevo pokroviteljstvo nad manifestacijom “Dani sjećanja 2018” u Odžaku u skladu je sa kulturom sjećanja koju promoviraju on i njegova stranka. Dok Partizansko groblje u Mostaru propada, očito je da se izgradnjom spomeničkog kompleksa u Posavskoj Mahali nastoji uspostaviti alternativno mjesto na kojem će se komemorirati žrtve s kraja Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da se uvijek operira sa formulacijom “žrtve rata i poraća” premda bi trebalo jasno razlikovati žrtve u ratu i žrtve poslije rata. Ono što se sigurno zna jeste da su 1945. borbe oko Odžaka trajale punih šesnaest dana nakon službenog  završetka rata, pa čak i nakon predaja dijela Oružanih snaga NDH na Bleiburgu. Partizani su u tim borbama oko Odžaka imali velike gubitke, ali su i oružane snage NDH u Odžaku i okolici koje su pružale tako žestok otpor imale velike gubitke u borbama. Danas Čović i njegovi istomišljenici uglavnom sve te žrtve tretiraju “komunističkim zločinom”, kao da niko nije stradao u borbama, koje su, ponavljam, trajale dva tjedna nakon rata i u kojima su partizani upotrijebili tešku artiljeriju i avijaciju. Nisu svi stradali kao nevine žrtve komunističke represije“ – kazao je za Faktor povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović.

On ne osporava činjenicu kako su u borbama u odžačkom kraju ubijani i nedužni civili, kada je po prestanku borbi, uslijedilo “čišćenje terena”, koje su provodile partizanske jedinice.

„Dva dana su nakon ulaska u Odžak partizani “češljali teren”. Oni su čak i navodili kako su prilikom ulaska u pojedina sela nailazili na stravične scene ubijenih civila, te su to pripisivali samim “ustašama, koji su primjenjivali Gebelsovsku metodu i sami likvidirali pripadnike svojih obitelji da ne bi pali u partizanske ruke”, ali bi takve tvrdnje trebalo prije odbaciti nego u njih povjerovati. Danas bi trebalo jasno razlikovati žrtve koje su pale u borbama s partizanima, pa i u ovim borbama oko Odžaka, od žrtava koje su pale u partizanskom “čišćenju” terena. Izgradnjom spomenika koji zajednički komemorira i jedne i druge žrtve predstavlja nanošenje nove nepravde prema istinskim poslijeratnim žrtvama i pokušaj revizije uloge koju je NDH imala u Drugom svjetskom ratu“ – dodaje Kamberović.

Prema njegovim riječima, izgradnja jednog ovakvog spomenika ima i još jedan cilj, a ne samo odavanje počasti poginulima u odžačkom kraju.

„Imajući u vidu Čovićevo opredjeljenje, ostaje uvjerenje kako on i njegovi istomišljenici ovakvim pristupom grade novi Bleiburg, ovoga puta u BiH. To im je potrebno s obzirom na činjenicu kako se već osjeća i promjena stava Austrije u odnosu na način obilježavanja blajburških žrtava. “Novi Bleiburg” u Bosni mogao bi tako postati i novo mjesto na kojem će se, umjesto istinskog obilježavanja žrtava, revidirati povijesti Drugog svjetskog rata i revitalizirati ideologija NDH“ – zaključuje profesor Kamberović.

Za izgradnju ovog spomenika Vlada Posavske županije izdvojila je 40.000 KM, a Općina Odžak još 10.000 KM.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI