fbpx

Kim Jong-un i dalje želi sastanak s Trumpom, predsjednik SAD-a raspoložen

Autor: Dnevno.ba

PJONGJANG - Sjevernokorejski mediji javljaju da lider ove zemlje Kim Jong-un ima čvrstu volju da se ipak sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom iako je on otkazao samit u Singapuru, ali su se odnosi popravili.

Trump je samit otkazao u četvrtak, a kao razlog je naveo “neprijateljstvo” Sjeverne Koreje, ali je potom ublažio retoriku nakon pomirljivih poruka iz Pyongyanga. Dodao je da mnogo “dobrih ljudi rade na tome” te da ima dobre volje da se on održi, javlja CNN.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje su se dogovorili da će se “češće sastajati” nakon što su se Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sreli u subotu te razgovarali dva sata. To je njihov drugi sastanak, a održan je u demilitariziranoj zoni između dvije zemlje. Jedan od ciljeva je pokušaj da se ipak održi sastanak između Kima i Trumpa.

Kim se zahvalio svom kolegi za “veliki trud” uložen kako bi se održao samit u Singapuru te je izrazio “čvrstu volju” da se to dogodi.

Bijela kuća je u subotu potvrdila da će američki zvaničnici biti u Singapuru ovog vikenda kako bi izvršili pripreme za mogući samit, ali je Trump odbacio medijske špekulacije te naveo da i ako dođe do samita, on se ne bi mogao održati u postojećem vremenskom roku. Ipak, dodao je da je obavljen produktivan razgovor sa Sjevernom Korejom te da je zadovoljan novim stavom. Stoga je ostavio “otvorena vrata” za eventualni sastanak s Kimom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI