fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kina planira ukinuti limit nad brojem djece

Autor: Dnevno.ba

PEKING - Nakon što su u javnost procurile informacije da Kina planira potpuno ukinuti limit broja djece u obiteljima, tvrtke koje proizvode dječje proizvode zabilježile su značajan rast na burzi, piše BBC.

Shanghai Aiyingshi, kompanija koja posjeduje lanac trgovina za prodaju baby proizvoda, danas je na burzi vrijedila 10 posto više nego jučer, a dionica Xiamn Yanjan New Material, tvrtke za proizvodnju materijala za pelene, također ima 10 posto veću vrijednost, prenosi Novac.jutarnji.hr.

Proizvođač igračaka Doldlok Toys and Rastar Group zabilježio je rast od 3,7 posto, a tvrtka koja proizvodi dječju hranu Beingmate Baby & Child and Sanyuan Foods zabilježila je rast od 2 posto na burzi.

Bloomberg je jučer izvijestio kako Kina ozbiljno razmišlja o potpunom ukidanju limita broja djece u obitelji. Procjenjuje se da će to ukidanja svih limita doći do kraja ove ili početkom 2019. godine. Kako tvrde ljudi bliski vlasti, najveći problem s ovom politikom je što druga najveća ekonomija svijeta zbog nedostatka mladog kadra muku muči s nedostatkom radne snage koji će uzdržavati sve stariju kinesku populaciju. Također, muče ih predrasude ostatka svijeta, kao i velika razlika između broja muške i ženske djece (krajem prošle godine bilo je 32 milijuna Kineza više nego Kineskinja).

Iako se očekivalo da će odstupanje od politike jednog djeteta dovesti do rasta broja djece, to se nije dogodilo jer je 2017. godine rođeno 3,5 posto manje djece nego godinu ranije.

Politika jednog djeteta na snazi je bila od 1979. do 2015. Godine, a nikada nije došlo do očekivanog baby booma nakon ukidanja. The New York Times piše da je to zbog toga što mlade i urbane žene sve manje žele djecu. Godinama su bile prisiljavane na prekidanje trudnoće i strogu zaštitu, izgradile su sebe i karijeru pa im je sada teže odlučiti se na odgoj djeteta.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});