fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ključne ruke Mehmedovića i Zelenike?

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Čini se da je spremna novogodišnja čestitka građanima BiH u vidu povećanja akciza na gorivo. U prilog tome ide šutnja dijela ranijih protivnika povećanja

Cjelogodišnja trakavica oko povećanja akciza na gorivo konačan epilog će doživjeti ovog tjedna na Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Još je nepoznato da li je vlast uz snažnu podršku međunarodne zajednice slomila dovoljno protivnika povećanju, ali je primjetno znatno slabije javno protivljenje novom nametu na leđa građana.

– Ovo je Vigemarkov zakon, Nezavisni klub neće dati podršku, jer postoji i naš prijedlog kojim možemo ispuniti uvjete MMF-a bez povećanja akciza. Nisam siguran u ishod, ali vidjet ćemo dosljednost svakog zastupnika kada je u pitanju briga o građanima, za Oslobođenje je izjavio zastupnik u PDPBiH Sadik Ahmetović.

Dosljedni u protivljenju su i u A SDA jer smatraju da ni sada nema analize koja će pokazati kako će se povećanje akciza odraziti na opći standard. Glas za neće dati ni zastupnici SDP-a.

– Ova vlast nije kredibilna za povećanje akciza. Mi im ne vjerujemo jer su se kompetetnim pokazali samo kada treba ruku zavući građanima u džep, za što su izgleda osigurati većinu, smatra zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

Zakon je prošao Dom naroda i po hitnoj proceduri je upućen u Predstavnički dom, čime se, prije svega, onemogućavaju zastupnici SDS da kroz parlamentarne komisije ospore uvrštavanje na dnevni red.
Podrška se očekuje od Dijane Zelenike iz HDZ-a 1990 koji je u Domu naroda glasao za povećanje, ali i Šemsudina Mehmedovića iz SDA. Do Zelenike i predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića posljednjih dana je bilo nemoguće doći, a Mehmedović se oglasio na svom Facebook profilu i zatražio mišljenje građana.

Nakon Doma naroda, SBB je siguran i za podršku zakonu u Predstavničkom domu.

– Sredstva će preko UIO ići na poseban podračun, što garantira transparentno trošenje, na čemu smo insistirali, rekao nam je predsjednik Kluba SBB-a u PDPBiH Mirsad Đonlagić.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});