fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOD NAS SE VIŠE NE PERU PARE: BiH skinuta sa sive liste FATF-a

Autor: Dnevno.ba

PARIZ - Danas je u Parizu održana Plenarna sjednica FATF-a na kojoj je čedrdeset država jednoglasno odlučilo da se Bosna i Hercegovina „delistira“ tj. skine sa FATF „sive liste“.

Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu sa FATF preporukama, zbog čega su stvoreni uvjeti da se Bosna i Hercegovina skine sa „sive liste“ i da se stavi u redovan režim izvještavanja.

U vezi s navedenim, posebno treba naglasiti da su koristi za Bosnu i Hercegovinu zbog skidanja sa FATF „sive liste“ višestruke. Zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina stavljena na „sivu listu“ FATF-a, privredni subjekti u svakodnevnom poslovanju susretali su se s otežanim platnim prometom između banaka u Bosni i Hercegovini s inozemstvom.

Skidanjem Bosne i Hercegovine sa FATF „sive liste“ prestaju i uzroci za probleme s kojima se susreću poslovni subjekti iz Bosne i Hercegovine u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine prilikom obavljanja financijskih transakcija s inozemstvom.

Na kraju, potrebno je istaći da realizacijom FATF Akcijskog plana i skidanjem Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a posao Bosne i Hercegovine nije završen, te smo opredijeljeni da se i dalje kontinuirano borimo protiv financiranja terorizma i da radimo na sprečavanju svih oblika pranja novca. U tom smislu, skidanje Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a samo je prvi korak i ovim putem Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da i dalje kontinuirano djeluju u skladu s međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da budemo stavljeni na bilo koju vrstu „sive liste.

Podsjećamo da je ovo Vijeće ministara BiH prilikom svog imenovanja u travnju 2015.godine bilo suočeno s činjenicom da je BiH bila stavljena na „sivu listu“ MONEYVAL-a, a onda i FATF-a. Napornim radom i kvalitetnom suradnjom s drugim nivoima vlasti, Vijeće ministara BiH je uspjelo, u potpunosti realizirati sve predviđene mjere u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma i na zadovoljstvo privrednih subjekata i građana BiH, postići ključni cilj – skidanje sa „sive liste“ i MANEYVAL-a i FATF-a.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});