fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Čović će možda drugačije upravljati iz Bruxellesa

Autor: Marko Čuljak

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović bi uskoro mogao/trebao postati član EP-a a njegovo mjesto predsjednika najveće hrvatske stranke trebao bi preuzeti novi čovjek. O imenu se nešto već i zna prema informacijama koje posjeduje uredništvo ovoga portala a Čovićeva nasljednika već znaju dobro upućeni oko svega. Vrlo vjerojatno će HDZ BiH biti vođen iz Bruxellesa tko god bio Čovićev nasljednik. Ali cjelokupna situacija mogla bi biti bolja za Hrvate u BiH.

Oko predsjednika HDZ-a BiH bilo je priča raznih vrsta a i dan danas se spominju razne negativnosti oko brojnih odgovornih i neodgovornih poteza šefa najveće stranke u Hrvata BiH. Optužnice što su odbačene, privatizacija hrvatstva, korupcijski i nepotistički skandali (sve navedeno je pokazala povijest a zna se i u sadašnjosti i to nije nikakva tajna), trebali bi biti stavljeni na stranu ako će njegovo članstvo u EP-u biti iskorišteno za nešto veliko. Jer, članstvo Dragana Čovića u EP-u ne može biti ništa drugo doli pozitivno za B-H Hrvate ukoliko Čović iskoristi sve svoje sposobnosti koje kao politički diplomatski intelektualac posjeduje a te sposobnosti su ogromne.

Poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini u režiji predsjednika HDZ-a BiH koji će postati europarlamentarac bi trebala postati i njegova osobno kao i katarza svih Hrvata u BiH koji ne misle kao on i stranka koju vodi.

Ne dajmo se zavesti i biti pod amnezijom. Hrvati u BiH ponašaju se po principu Zorana Milanovića – mi ili oni. Ima i u HDZ-u ljudi koji bi voljeli da je predsjednik stranke netko drugi i ovo nije izmišljotina već „off the record“ ispovijed samih članova stranke koji nisu na malim položajima ili su nekada bili na položajima a sada sve promatraju sa strane no ostali su dosljedni stranci.

I najzagriženiji pravaš će blagosloviti članstvo Dragana Čovića u Europskom parlamentu ako će on svoje članstvo iskoristiti za lobiranje da Hrvatima u BiH bude bolje. A prostora za napredak ima. Ali samo pod budnim okom Republike Hrvatske kao članice Europske unije i upoznavanjem svih drugih „pučana“ u EP-u da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu samo oni koji su članovi HDZ-a.

I u drugim, napose nestranačkim strukturama, ima Hrvata koji su sposobni ili čak sposobniji od onih koji drže trenutno konce u svojim rukama. A konci su oni što upravljaju tamo gdje se dijele državne blagodati, imovina državnih tvrtki pod paskom inih upravnih i nadzornih odbora.

Mi mali prolaznici ovim svijetom ne možemo znati o čemu to razgovaraju, recimo, Čović i Grabar-Kitarović ili Čović i drugi hrvatski europarlamentarci. Ali ako svi oni uistinu žele da se spriječi i zaustavi masovni odljev Hrvata preko granice BiH, da mladi Hrvati porade na natalitetu, da brojkom počinju ličiti na barem nekadašnji omjer, trebaju zaustaviti najprije trenutnu sliku koja nudi prikaz podobnih i nepodobnih. Jednih koji dijele među sobom i drugih što poput vagabunda nose svoj svežanj na šprulji leđima okrenutim vlastitim domovima.

Jeste li konačno sposobni da ustupite koju poziciju i drugima? Sredstava ima. A dijeliti je vrlina. Ili je sve zajedno jedna velika urota u kojoj se moćnici smiju na nevolje malog čovjeka? U konačnici, kada se radi o Hrvatima u BiH, Čović je i alfa i omega. Tako stvari stoje. I na papiru i u stvarnosti. Nije više osamdesetdeveta. Iz Bruxellesa će možda morati drugačije upravljati.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});