fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Država ide iz krajnosti u krajnost a građani su na albumu Azre

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine je u kontradiktornosti sa hvalisanjem političara i određenih statističkih pokazatelja koje prikazuju smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje životnih uvjeta, mirovina i slično. S druge strane stižu vijesti kako se ne zna, i ne može se znati, koliko novca u ovu državu pošalje njena dijaspora. Radi se o milijardama maraka što poslane i donošene braći i sestrama, roditeljima i rodbini, skraćuju vrijeme između dva početna dana susjednih mjeseci. A aktualno je i novo masovno iseljavanje pa će oni koji su otišli raditi u inozemstvo, pretpostavljamo, nastaviti slati eure i dolare. Na radost sviju nas a posebno političara koji ni krivi ni dužni mogu vidjeti kako dijaspora (jedva) sprječava socijalni bunt.

A oni koji odoše ovdje nemaju posla iz raznih razloga. Jedan od njih je i taj što nestabilna politička klima u BiH odbija milijarde stranih investicija s kojima bi se sigurno otvarala nova radna mjesta, dok se u isto vrijeme s naslovnica novina prenosi ocjena kako su u BiH potvrđena kontinuirana pozitivna kretanja bankarskog sektora.

Pare nisu problem, para nema. Tako kaže jedna suvremena humoristična izreka. No, novca ima, samo je pitanje gdje završava. S novčanim transakcijama je teško raspolagati. Tako teško da i ministrica financija Federacije upozorava da Vlada izlazi iz okvira svoje nadležnosti kada dijeli sredstva od cestarina. No, što vrijedi kada ministrica zajedno s pet kolega ne podupre Zaključke premijera Novalića, kada ih usvoje ostali ministri?

Socijalni bunt je možda odgođen, ali nije onaj branitelja koji još ne vide dio tog novca kojega ima, ali nema za njih. I dio njih ode u krajnost pa se obračunava s novinarima koji bi trebali biti, i vjerujemo da jesu, na njihovoj strani.

U krajnost se ide i u Domu naroda PS BiH gdje nije razmatran veći broj točaka dnevnog reda jer na sjednicu nisu došli sami predlagači tih točki. A jedna od njih je i Zakon o kaznenom postupku odnosno njegove izmjene i dopune, koje su trebale biti usvojene u prosincu prošle godine. Ali, kako reče Halid Genjac, ovakav odnos prema zakonu je odraz „svih nas i našeg odnosa i prema organiziranom kriminalu, terorizmu i međunarodnom kriminalu“. Kada kaže ono ‘svih nas’, valjda misli na poslanike koji sjede u skupštini jer ih narod nije birao da ne rade ono što bi trebali raditi.

Dvije krajnosti drže „dejtonska logika“ i „briselska logika“, koje su u međusobnom neskladu, kako reče JohannesHahn, koji zaključuje da BiH nije onakva kakva bi trebala biti i ovakva kakva jest, nikada neće ući u EU i nužne su temeljite promjene. Isto to tvrdimo i mi već dugo, bez obzira na to što govore političari koji nelogično najavljuju ulazak u EU do 2025. Na tragu JohannesaHahna je i predsjednica Hrvatske koja kaže kako se boji da svi dižu ruke od BiH, a na njezine riječi reagira Željko Komšić koji u svemu vidi da ona diže desnicu u zrak. Baš poput neinformiranih stranih medija kojima domaći dopisnici namjerno šalju laži a fešte bez ijednog incidenta prikazuju kao masovne skupove neofašista.

U krajnosti idu i promatrači krvavog mjeseca. Prirodna pojava tako kod jednih izaziva romantični duh da se probudi, a kod drugih budi vampirske podočnjake. Kada sve zbrojimo u stvarnosti, uistinu je postalo romantično živjeti među svim ovim vampirima koji sišu javne blagajne i naša strpljenja.I dok oni idu iz jedne krajnosti u drugu, mi smo ostali negdje na albumu Azre.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});