fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: HDZ BIH jede stranačke identitete?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Da ne bi netko slučajno pročitao ovo što će pisati u slijedećim rečenicama, netko od predsjednika stranaka članica HNS-a koje su ušle u sveopću hrvatsku „HNS koaliciju“ pod vodstvom i stiskom čizme HDZ-a BIH odnosno izravno Dragana Čovića kao najmoćnijega čovjeka među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Možda najmoćnijeg i inače pa makar imao Radončić zgradu, Dodik Putina a Bakir Erdogana. Da ne bi slučajno pročitao pa se uvrijedio, rekao autoru teksta da bi mu bilo bolje da popije još jednu kao đubre jedno alkoholičarsko ili da možda ode u Irsku i tamo prtlja o nečemu što ne zna i o čemu nema pojma jer što mi obični smrtnici znamo kako se to godinama radi u „politiki“. I gdje smo mi bili kada su se stranke stvarale? Ili propadale.

Zato je stavljen upitnik na kraju naslova. Mada ne bi ni trebao biti tu jer, ako ništa drugo, ima svatko pravo na mišljenje. A kod nas, u državi koja je stvorena na ovim i ovakvim temeljima, i istina i laž su svakako skoro sve drugo, samo ne apsolutne nepromjenjive forme kao ono jedino što bi trebale biti.

Pa ako netko i tvrdi da su brojne male stranke koje su imale svoje ja, potencijal za velike stvari, dušu onih koji su tu dušu usadili u temelje djelovanja i sve drugo da bi imale pristojnu budućnost, ne u vlasti već kao kritičar djelovanja velikih i moćnih, ako te male stranke postanu sinonim za puku poslušnost i zadovoljavanje mrvicama, onda nam dopustite da barem primijetimo.

S HDZ-om BiH kao trenutnim apsolutnim vladarom hrvatskog političkog neba i u BiH i drugdje gdje žive Hrvati, koaliciju su potpisale stranke članice HNS-a, brojne manje stranke, ali nije HDZ 1990. No za ovu storiju nije važno s kim, kada i gdje će „devedesetka“. Na koalicijskoj listi su dva HSP-a, dva HSS-a… i drugi no bitno je ovo prvo i drugo, 2 HSP-a i 2 HSS-a. I sami razjedinjeni, uništeni djelovanjem upravo onih koji će im dati već sastavljene liste na potpis. I baš će biti zanimljivo i ove godine i za ove izbore opet vidjeti te liste, ljude iz drugih stranaka na njima, i mjesta na kojima se nalaze.

Neće svatko moći u Federalni parlament, Dom naroda, negdje gdje je poželjnije biti nego u kakvoj državnoj firmi. Odlučivati o sastavljanju izvršnih organa vlasti. Neće biti pri vrhu listi, neće svatko ni moći osigurati sebi preferencije koje se dobivaju inercijom. Štoviše, neće biti moguće ni da svi preferenti na barem županijske razine vlasti okuse slast izborne političke pobjede.

Ako je to bio cilj spomenutih stranaka, da budu pijuni u rukama hrvatskog političkog Kasparova u BiH, onda u redu. Ali je u redu reći i da je to žalosno. Ako su mrvice sa stola, par mjesta u nekim većim odborima proizišlih iz vlasti ili jedan zastupnik/ca u nekoj od županija dovoljni za zadovoljenje političkih epiteta, onda je i to u redu. Ali to poziva na sjetu i nostalgiju, tugu, daje na pravo da budu žalosni svi oni koji su u tim strankama, ili HSP-u ili HSS-u, nebitno, nekada gledali odraz političke nepotkupljivosti, hrabrosti, elana i želje, čak i romantike.

Ali, bez ljutnje, nije ovo ni prvi put da se događa nešto slično. I ništa loše ne treba misliti o HDZ-u zbog toga jer ta stranka samo iskorištava moment.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});