fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Hoće li Srbija ucjenama nešto pokušati?

Autor: Marko Čuljak

BEOGRAD - Kada jedan diplomat izjavi da je Srbija ključan faktor u stabilnosti regije, a taj diplomat bude ministar vanjskih poslva Austrije, onda je to znak da slično misle i ostali diplomati zemalja EU i Europe. A da je Srbija iznimno cijenjena kroz povijest, pokazuje dosta slučajeva jer je njima češće uspijevalo što drugi ni zamisliti nisu mogli, zahvaljujući tradicionalnoj ljubavi između njih i Rusije, ali ne samo Rusije već i njih i Engleske te Francuske.

Srbija je iskusna zemlja u diplomatskim odnosima, ratovima i manipuliranju, nebitno je li Srbi djeluju kao četnici za otadžbinu ili partizani za Jugoslaviju. Bilo je tako i u Balkanskim ratovima pa onda i u svjetskim ali je bilo tako i u pokušaju stvaranja Velike Srbije osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća. Jedino ih je zeznuo amerikanac priznavši Kosovo pa su izgubili kolijevku a situacija nas uči da kada netko dobije državu, teško je se odreći. Uostalom, zato su dobili i očuvali RS.

Zato ne bi čudilo da će i ulazak Srbije proći nešto glatkije, ili možda bitno glatkije i lakše od drugih zemalja, posebno Hrvatske. I Srbija na čelu svoje diplomacija zna da je ključna za regionalnu stabilnost jer se ni u BiH ništa neće dogoditi sve dok Beograd preko Banja Luke dobro surađuje sa Sarajevom.

Zato bi igra ucjena mogla biti ponovno adut u srbijanskoj diplomaciji a poglavlja koja treba riješiti prije ulaska u EU, ona na kojima bude izinstirala Hrvatska, mogla bi utjecajem najjačih zemalja EU biti ublažena, malo se Srbiji progledati kroz prste i tako im omogućiti lakši ulazak u EU jer jednom ako i kada Srbija tamo uđe, gotovo je sa ratovima. Barem je to normalno očekivanja jer će svi biti tada u istoj kaši, ujedinjenoj Europi.

A Srbi će opet moći naseliti bilo koji kraj Hrvatske, i onaj iz kojega su eventualno protjerani i onaj koji nisu nikad ni imali. Samo, srećom po skeptike i nevjernike po ovakav rasplet situacije, tko bi normalan volio naseliti neko mjesto gdje je nezaposlenost ogromna i života ima na kapaljku kao što je, na primjer, Knin ili Vukovar?

Bitno je da je svima nama Sebastian Kurz dao do znanja što misli Europa o Srbiji. Koliko je još uvijek cijeni, tko zna zašto. Najvažniji faktor stabilnosti u regiji ta zemlja može biti iz samo jednog razloga. Ona je uvijek nešto prva počinjala zbog čega je i dolazilo do nestabilnosti.

To će se teško promijeniti sve dok u Srbiji samo tinja radikalizam i velikosrpstvo kojega je Europa do sada mogla suzbiti i presudama Šešelju i ostalim zločincima ali i ucjenama i diplomacijom prema umjerenim političarima koji sada i vode državu. Ali, ni ti političari koji danas vode Srbiju a sada su umjereni, prije dvadesetak godina su također nisu bili umjereni već radikalni, i Vučić i Nikolić, vojvoda. Pa bi najlakše bilo držati ih na lancu ako bi ih se primilo u EU.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});