fbpx

KOMENTAR DANA: Istina ili naknadna pamet, svakako jeftini unitarizam!

Autor: Franjo Cvitković / Dnevno.ba

GRUDE - Čitanje portala spada u dnevnu kulturu ovdašnjeg i sadašnjeg življenja. Trudim se pratiti sve, valjda je to po logici: istina je između!?

Redovito čitam i “24 INFO” iliti 24sata.info, pa se zalijepih na gluposti koje piše izvjesni T.C. Uopće nije bitno tko se krije iza tih inicijala, jer sadržaj i tematika tekstova jasno ukazuje na kuhinju kojoj on ili ona pripadaju.

Biser od 19. kolovoza je isječak iz knjige prof.dr. Ive Komšića, citat je sa stranica 159. do 161., a knjiga se zove “Preživljena zemlja”! Knjigu, priznajem, nisam pročitao, a, po objavljenom citatu iz nje, nisam mnogo niti propustio.

Da podsjetim one, koji ovaj moj osvrt budu čitali, da je zadnjih tridesetak godina na ovom našem prostoru jako popularna naknadna pamet ili sjećanja u kojima se nešto opisuje, a “slučajno”, opisivani akter nije živ!

Što reći za sjećanje prof. Komšića na taj 24. siječanj 1992. godine? Stilski i dramaturški dobro opisan događaj u čiju autentičnost ne vjerujem, bar u onaj dio dijaloga koji trpa u usta pokojnom Mati Bobanu.

Profesore Komšiću, čovjek profila kakvog biste Vi željeli biti takve događaje ostavlja u privatnoj zbirci spisa, koje će nekada netko, poslije vas, čitati i s više vjere stvarati sliku istinitosti. Ovako sve liči na samohvaljenje nekoga tko svoju prošlost, za života, proglašava vizionarskom! Baš me zanima koju ste tiražu ostvarili i koliko izdanja imali?

Nikako mi nije namjera da se stavljam u funkciju povijesnog odvjetnika magistra Mate Bobana. Tu u povijesti njegovo mjesto je zajamčeno, bio je prvi predsjednik Hrvatske Republike Herceg Bosne. Onako, kako sam je ja razumio i doživio, HRHB je bila politička i teritorijalna, federalna ili konfederalna organizacijska cjelina u sastavu države Bosne i Hercegovine. Nikada niti od jednog njenog funkcionera ili vojnog zapovjednika nisam čuo da postoji namjera neki narod uništiti, poništiti ili porobiti.

Tko imalo zna vojni ustroj SFRJ, tko je pratio događanja od 1990. pa do 1992. godine vrlo dobro zna tko je, i gdje, bio agresor. To da je jedan dio hrvatskog puka bio svjesniji situacije od ostatka svog naroda i drugih naroda, povijesna je činjenica koja upravo nama BiH Hrvatima, HRHB i našem HVO-u daje za pravo tvrditi: “Mi smo obranili Bosnu i Hercegovinu”.

Već 15. listopada 1991. godine bio je organiziran vojni stožer (u Bobanovim Grudama) hrvatskog naroda u BiH koji se spremao zaustaviti srbočetničku agresiju organiziranu kroz jasno opredijeljenu JNA i snage TO koje su okupatorski došle iz Republike Srbije i Crne Gore.

Ponovit ću i famoznom T.C. i citiranom prof. Komšiću, nisam odvjetnik pokojnog predsjednika Bobana, ali kao netko tko je u to vrijeme skoro pa svakodnevno bio u njegovom društvu, ne mogu se sjetiti niti slične, a poglavito ne tako grube izjave prema bošnjačkom narodu.

Da nije BiH puna Komšića u svim narodima, ovo pisanje T.C. doživio bih kao jeftino i lako čitljivo ljetno štivo, međutim odviše mi je iritantno, pa eto odtud i ovaj komentar.

Autor: Franjo Cvitković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI