fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Jest lako biti Hrvat kada si na položaju

Autor: Marko Čuljak

MOSTAR - Treba nekoga zovnuti i nešto progurati, nekakav poslić. Srediti nekome nešto kao znak zahvalnosti za prošlo vrijeme ili znak ucjene za buduće. Ma „ošto“ ti je to kada si glavni. Glavni a ne odgovara nizašto. Ne, ne, nije riječ o samo jednoj osobi, da se ne bi majorizirana većina uznemirila. Takvi su skoro svi Hrvati na položaju. Ma nisu svi. Rečeno je, skoro svi i grijeh bi bio reći da jesu svi. Znamo barem jednoga ugodnoga, pristupačnoga, nekoga kao što je, onako iz rukava, ...ma ne treba ih spominjati imenom i prezimenom i hvaliti ih, to im je zapravo posao, zato su birani i za to su osposobljeni. Ali su rijetki. Jer ima ih, brate, ima! Samodopadni poput Toma Cruisea, egoistični kao Hitchcock, pametni kao dr. Phil i dr. Oz zajedno, nedostupni poput kraljice Elizabethe druge, arogantni i bez greške. Teško da je takav bio i knez Branimir kada ga je papa Ivan VIII počastio za ono vrijeme najvećom mogućom počasti.

Hrvati s položaja sve vide i sve znaju. I vladaju svime. Svaki korak prate poput Velikog brata a i Veliki brat je proročansko utjelovljenje. Tako je danas u Sj. Koreji, tako ljude danas prate preko društvenih mreža, pametnih telefona, satelita, računala, a možda i preko cjepiva. Ali Hrvati na položaju ne trebaju metode CIA-e, tehnologiju NASA-e, Billa Gatesa i Marka Zuckerberga. Oni trebaju bogomdane organe, oči i uši, u vlasništvu svih onih podanika koji su svoje bogomdane neopipljive dijelove čovjeka, dušu i savjest, podarili višem cilju i odrekli se ljudstva.

A viši cilj je smještanje sebe i svojih bližnjih tamo gdje treba, na položaje, jer onda je lako biti Hrvat. Tako je kada se dijele poslovi i sigurne budućnosti na ovim prostorima, od predivnog hercegovačkog kamena okupanog suncem i bogatog duhanom i vinovom lozom do… Dalje i ne treba ići. Tko će sve gore do predivnih posavskih dolina punih zrelih jabuka, daleko je.

Lako je biti Hrvat na položaju kada se dijele počasti. Kada su dvojica na položaju pa se međusobno časte. Kada su trojica na položaju pa se međusobno dobacivaju počastima, laureatima, medaljama i povlasticama. Pa ću ja tebi ženu a ti ćeš meni maloga. On će mi nevistu a ja ću njemu zeta. I idemo u krug sve dok sve-do-jedan položaj ne bude u našim rukama. Od upravnih mjesta u bolnicama i školama, preko nadzornih odbora cesta i elektroprivreda, telekomunikacija i svih institucija na kojima se isplati biti na položaju. Jer nije lako danas biti Hrvat. Ali je zato lako biti Hrvat na položaju.

Što se bijele kuge tiče, u Bosni i Hercegovini je katastrofa u hrvatskim županijama a najgore je u Posavini, na jedno rođeno četvero umrlih. Sveukupno, već godinama vlada negativan prirodni prirast u županijama s većinski hrvatskim stanovništvom. Izvor ovih podataka je jedna dnevna hrvatska novina u Hercegovini (i Bosni), vlastitog impressuma neovisnog o Zagrebu. A svjedoci smo i svi mi. Mi koji smo ostali pa gledamo i vidimo. Izgleda, uredno bilježimo podatke, zovemo biskupe koji zovu pojedine župne urede i broje minuse.

I nije prvi put da se ovakvi podaci iznose u hrvatskim medijima u BiH. Zato nije prvi put ni da se reagira na isti način. A taj način glasi, pa pobogu, ako u hrvatskim županijama nestaje Hrvata i to se godinama događa, je li kriv netko iz Etiopije? Svjesno svatko može potvrditi da u ZHŽ-u nije nikada na vlasti bio SDA ni SNSD. Ni u HNŽ-u nije nikada samostalno netko drugi odlučivao, uvijek je hrvatska komponenta bila tu, dio vlasti.

Pa dragi moji Hrvati, vi koji se tako zovete, množite se. Nedajte mortalitetu da bude onaj fiksni na listiću, sigurna oklada. Kada već mi ostali koji se ne smijemo ni zvati Hrvatima mužjacima, jer nismo u stožernoj stranci, patimo od manjka testosterona, a vi već razdjevičili sve što se moglo razdjevičiti, poradite i na natalitetu. Svakako ste na položaju.

Čuj ti to! Vrišti se o tome godinama, kako bijela kuga vlada među nama Hrvatima. A ovi vladajući si međusobno podijelili sve moguće fotelje i položaje i nikome drugome ne daju blizu. Pa morbidni ste, gospodo! Tjerate nezaposlene van iz države jer ovdje budućnosti nemaju pošto je osiguravate isključivo sebi i vlastitim stranačkim uskim krugovima. A žalite se na bijelu kugu! Pa što bi se trebalo dogoditi da se Hrvati ponovno pojave u rodilištima? Možda vaš međusobni incest!?!

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});