fbpx

KOMENTAR DANA: Miješani brakovi sve više tabu tema – Zašto?

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

SARAJEVO - Većina brakova su mješoviti, jedno je muško a drugo žensko, bar bi tako moralo biti. Ali često između ljubavi i mržnje stoji rat.

U nekim zemljama pod pojmom “miješani brak” podrazumijeva se brak između dvije rase ili između religiozne osobe i ateiste. Kod nas je to naopako, kao i mnogo toga drugog, pa se ograničilo na nacionalnu tj. vjersku različitost.

Kao navodno mnogi nemaju ništa protiv miješanih brakova ali u stvarnosti to je tabu tema. Pogotovo u nacionalnim sredinama i područjima pogođenima ratom.

Naravno, mišljenja su podijeljena i ne možemo generalizirati ništa. Neki su protiv miješanih brakova jer u dosta takvih slučajeva djeca iz takvog braka dobiju ime koje naginje jednoj religiji.

Neki smatraju da je svako dijete iz miješanog braka bogato velikim iskustvima, upoznavanja više kultura i religija. Najviše ih je među ljudima sličnih grupa i tamo gdje je tradicija najmanje pustila svoje korijene. Dešavalo se da čujemo kako neke osobe koje su dio miješanog braka govore da su ih nazivali otpadom nacije, da su u društvu nepoželjni i da su takva djeca kopilad. Bože svašta… Takve riječi su, malo je reći strašne!

1992. godine u BiH od ukupnog broja brakova miješanih je bilo najmanje 13% dok je danas najviše 4%. Etnolog U.V. jednom prilikom izjavio je: “Nepovjerenje među ljudima je posljedica ratnih strahova koje smo doživjeli i naravno da to utječe i na privatne živote, a samim tim i sklapanje mješovitih brakova.”

Antropolog N.P. istakla je da je veliki problem i instituciona diskriminacija s obzirom da se poslovi u javnoj upravi dijele na osnovu konstitutivnosti, a da se djeca iz miješanih brakova uglavnom izjašnjavaju kao Ostali.

Moramo biti fer i složiti se s izjavama. Sve dok je stanje takvo da zbog zločina nekog broja ljudi mrzimo cijelu neku vjeru nije dobro…

Djecu iz mješovitih brakova kroz čitav život prati pitanje: “A šta si ti?”. A činjenica da se dešava da neki brakovi iz iste vjere prođu užasno, prođu kroz pakao ili džehennem, nazovimo kako hoćemo, to ništa aa?

Šta su takvi? To je dokaz da bi malo trebali uključiti mozak, da nam sreća nije baš zagarantirana s nekim “našim”. Ma ne da možemo proći svašta loše s ljudima iz iste vjere nego čak i onima koji se navodno zovu vjerskim službenicima. Dešava se da neki od tih ljudi, koji trebaju biti primjeri i vodiči ka’ boljem svima nama, budu ti zbog kojih se stidimo na kraju.

Pa čemu predrasude? Ne mora miješani brak da bude tvoj izbor ali ljude koji su odlučili se na to treba poštovati.

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI