fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Nikada mi nećemo u EU s ovakvim liderima

Autor: Marko Čuljak

MOSTAR - U legendarnoj britanskoj humorističnoj seriji „Blackadder“ (Crna guja), u posljednjoj sezoni u kojoj se radnja zbiva tijekom jeseni 1917. i Velikog rata, u zadnjoj sceni zadnje epizode glavni protagonisti spremaju se izići iz rova i krenuti u „final push“, odnosno u posljednji proboj prije smrti jer s druge strane čekaju dobro ukopani i teškim strojnicama naoružani Njemci.

Čak ni dvojac Crna guja i Baldrick nisu smislili dovoljno lukav plan da se izvuku iz najteže situacije te su svjesno pošli u smrt. Podsjećanje na sitcom i fikcijski uvod u odnosu na naslov teksta temelji se na nevjerojatnoj činjenici da u stvarnosti može netko svjesno ići u propast kao što to na prvi pogled napraviše politički lideri ove države na čelu s predsjedavajućim tročlanog predsjedništva. Jer je bilo kakvo približavanje ove države EU moguće samo uz enormne reforme.

Te reforme, počevši od eliminiranja korupcije i privođenje pravdi korumpiranih i onih koji su koruptirali cijelo društvo, temeljiti preustroj u Sudstvu i Tužiteljstvu i konačni obračun s kriminalom u vrhu su zapravo put kojim će neke velike face političkog društva BiH svoje političko djelovanje završiti prije ulaska u EU. Ili će iza rešetaka čekati da netko drugi uvede ovu državu u društvo odabranih. To je spomenuto dovoljan broj puta.

Ne treba za to potvrda ni sveučilišnih profesora, bivših visokih predstavnika ni političkih analitičara. To je jasno kao dan svakome tko u ovoj državi zarađuje kruh, preživljava ili preživa. No, srećom, šampanjac je još na ledu. Ili je čak tek u proizvodnji jer dok se on bude otvarao da se nazdravi ulasku u EU, svašta se može dogoditi i sa tom organizacijom, i sa ovom državom i sa kuglom zemaljskom uopće. Tko bude živ neka svjedoči. Zapravo, što je nekoliko desetljeća naspram vječnosti?

Dok se to ne dogodi, naše vječne političke vođe će u manirama Crne guje i Baldricka smišljati lukave planove, toliko lukave kao da su izišli iz uma lisice koja je doktorirala lukavstvo na Oxfordu. Iz njihovih laboratorija smišljat će se svakakve prepreke koje će postupak približavanju EU odgađati, na svako pitanje a ima ih – ohoho(!), bit će stotine protupitanja i nejasnih odgovora a bilo koja reforma povlačit će za sobom brojne izmjene zakona i ustavnih odredbi čije će se mijenjanje povlačiti unedogled.

U isto vrijeme će nam se smijati preko malih ekrana i govoriti kako smo mnogo postigli, svaki nebitan datum bit će povijesni za BiH, kao i do sada pravit će nas ludim. To će trajati toliko dok svi današnji akteri BiH političkog vodstva jednostavno ne završe političke karijere te će tek njihovi nasljednici ili nastaviti po istom ili nešto mijenjati. Kako sada stvari stoje, dok ruka ruku mije, od promjena nema ništa.

Vjerojatno najjadnije od svega neće biti to što nama prodaju maglu isti oni koji ju prodaju već godinama. Najjadnije će biti to kako će mlako reagirati Europska komisija i parlament, predstavništvo za vanjsku politiku te odbori ili što li ga već za proširenje i druge institucije EU koje će tko zna koliko još trpjeti da im svjesno u oči lažu ovi što obećaše reforme. Nijedna organizacja u svoje društvo nije luda primiti tumor koji će izjedati. Ovaj naš je maligni toliko da je metastazirao do svih organa. I da nas prime u EU s takvom dijagnozom?

EU nam je postavila dijagnozu relativno rano no dok nas vode ovi što nas zaraziše, nikakva kemoterapija ne može pomoći stoga, nikakvog razloga za feštu nema. Jedino u ovoj državi mogu feštati protivnici ulaska u EU odnosno euroskeptici jer mogu biti skoro sigurni da neće dočekati taj dan ulaska.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});