fbpx

KOMENTAR DANA: Nisu svi bh Hrvati HDZ BIH

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Znate onaj izraz kada netko kaže - jednom godišnje? Jednom godišnje ide u crkvu, jednom godišnje pojede kulen, možda jednom u godinu dana odem u strica otkad je baba umrla. Eto, tako i ja jednom godišnje radim još nešto a to je čitanje komentara na portalima. I onih na vlastite ali i na druge tekstove. I neki dan je bilo to jednom godišnje. I jednom godišnje autor ovoga teksta piše u prvom licu jednine.

Isto kao da podupirem Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, Radončića, Zvizdića. Tako se odnose prema meni jedini istinski i pravi Hrvati. Barem oni misle tako, da su istinski i jedini i pravi Hrvati koji sve mogu i znaju. Nisu svi Hrvati Bosne i Hercegovine HDZ BIH. Ja sam jedan metar i sedamdeset devet visok. Tko to je veći Hrvat od mene, karikiram usporedbu, ali neka se javi.

Isto kao da ne bih volio da Hrvate predstavlja Hrvat u Predsjedništvu, da bude izabran svatko hrvatskim glasovima u Dom naroda Federacije, neka odluči većina. No dosta je stigme izdajništva ako nisi HDZ BIH jer nisu svi Hrvati Bosne i Hercegovine HDZ BIH.

Isto kao da nismo do sada već nebrojeno puta spominjali i pisali da Željku Komšiću nije mjesto predstavljati Hrvate u predsjedništvu jer je izabran glasovima Bošnjaka. A Vi iz HDZ-a BIH ste se pred izlučni čin u kojem se prokazuje kakva će biti budućnost Bosne i Hercegovine sjetili da treba osigurati vlastitu budućnost i na stol staviti apelaciju Bože Ljubića i promjene Izbornog zakona, u posljednje dvije godine se toga sjetili! Podržavamo mi Hrvati teoriju da svatko treba svoje birati ali nije svedojedan Hrvat HDZ BIH.

A da dodamo, Hrvati ne žive samo u one tri županije gdje su apsolutna ili relativna većina. Štoviše, u dosta slučajeva veće srce imaju Stjepo, Anto, Pero. Znate na što i na koga mislimo.

Prema dostupnim informacijama na službenoj internet stranici Centralne izborne komisije ili Središnjeg izbornog povjerenstva, ovisi na kojem jeziku razgovaramo, na prošlim općim izborima Dragan Čović je dobio 128 053 glasova. Najveći oponent kao protukandidat bio mu je Martin Raguž ispred HDZ-a 1990 s nešto više od 90 tisuća glasova a čijih, tko zna.

HDZ BIH je kao stranka bila predvodnik koalicije sa drugim strankama hrvatskog predznaka (HSP AS, HSP HB, HSS…) prije četiri godine na općim izborima i koalicija je dobila 119 468 glasova za Parlamentarnu skupštinu BIH, za Federalni parlament 118 375 glasova a kada se zbroje svi glasovi svih županija (trebamo znati i da su u nekim županijama nastupili samostalno) broj glasova je 107 813.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini je bio u listopadu 2013. S nekim rezultatima se ni danas netko drugi ne slaže. No, Hrvata je preko 540 tisuća prema tom popisu. Tako kažu, tako stoji. Neka netko objasni narodu slijedeće: koliko Hrvata izlazi na izbore, koliko ih ne izlazi i zbog čega, i je li 25 posto glasova Hrvata za Čovića i HDZ BIH dovoljno da taj čovjek i ta stranka budu jedini relevantni predstavnik cijelog naroda?

Miroslav Škoro ima pjesmu u kojoj pita „Od kud ti pravo“ u kojoj se referira na Hrvatsku, prošlost i tako dalje. Možemo i mi u BiH. Pa otkud Vam pravo da zanemarite ili zaobilazite preko 400 tisuća Hrvata koji nisu HDZ BIH i partneri? A volimo ovu zemlju jer je naša. Kako god se zove, njiva je ispod kuće. Nismo crtali granice ni dijelili. Ali se nadamo da ćemo sada na proljeće u vlastitom vrtu posaditi ono što ćemo blagovati na jesen i zimu. Na našoj zemlji i u našoj državi.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI