KOMENTAR DANA: Skoro prosječna Federalna plaća za odvojeni život zastupnika

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Po tko zna koji put treba spomenuti, i tko zna osim Boga koliko još puta će se moći spomenuti, dragi čitatelji, dok nas prirodna smrt ili bolest ne rastavi ili dok jednostavno ne prestanemo iz drugih razloga kao što su otkaz ili prezasićenost ili odstrel od istih koji su tema priče, kriminal naših dičnih političara u Bosni i Hercegovini.

Posljednji je onaj kojega je otkrio CIN oko stanovanja državnih političkih službenika i naknada koje na nerealan i prema svim parametrima, osim bosanskohercegovačkih, nezakonit način koriste. A nisu svi mediji ni prenijeli njihovo istraživanje, naravno.

Ne boli toliko činjenica što pojedinci koriste nedorečena pravila i stavljaju u džepove neutemeljeno zarađen novac već je strahovito tužno što se ne libe priznati greške u sustavu pa čak i prijetiti novinarima koji istražuju tu vrstu korupcije. Korupcije koja, malo po malo, na duži vremenski period, itekako košta proračun kojega pune građani ove države. Tako i oni, plaćanjem poreza i doprinosa na visoke plaće i smještaje.

Kao da su dužnosničke plaće male pa treba osigurati i iznose za odvojen život i stanovanje nekome tko ide u Sarajevo na sjednicu iz 70-100 kilometara udaljenog mjesta.

Sve je zajedno postalo smiješno jer svaka tragedija ovoga tipa zapravo ima u sebi i dozu crnog humora.

Čak i oni koji posjeduju stan u Sarajevu, koriste proračun i dodatke na osnovnu plaću, iz samo njima objašnjivih razloga. I oni kojima se iznajmi stan spavaju u hotelima pa razliku mirno i bez grižnje savjesti stavljaju u džep.

Posao zastupnika u Domu naroda BiH je najbolji posao na ovom svijetu. Šteta što traje samo jedan mandat od četiri godine. Zato je razumljivo da vladajući svim silama najprije žele osigurati i drugi mandat. Problemi građana koji nisu dužnosnici su u drugom planu. Trećem čak. Ma zadnjem, realno govoreći!

Jer jedan samo od brojnih općih problema građana BiH, recimo, je i prosječna premala plaća. A zastupnici za odvojeni život dobiju 800 maraka. Što tek reći kada znamo da su i njihove velike plaće zaslužne što je prosjek koliki jest? Koliko građana ima manju plaću od njihove naknade? Koliko bi građana moglo preživjeti od njihove naknade za odvojen život i neadekvatno plaćanje smještaja?

Ti iznosi ne bi bili problem platiti Švicarskoj. Bosni i Hercegovini su uteg kojega je sve teže nositi i sve teže ga se riješiti. A gdje smo mi od Švicarske? Završimo jednim starim citatom. Budimo realni, tražimo nemoguće.Rijetko ih i briga što se piše i evo zna javno. Jer znaju da nadležne institucije neće poduzeti ništa a ni oni neće mijenjati zakone koji im pune džepove.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI