fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Skupi sajam jeftinih izlagača!

Autor: Franjo Cvitković / Dnevno.ba

MOSTAR - Otvoren je još jedan skupi sajam jeftinih izlagača. Naravno, ova konstatacija se ne odnosi na sve one male i srednje gospodarstvenike, koji su i ove godine popunili sajamske paviljone i štandove. Njihova nada da će ono, što prezentiraju kao svoj proizvod, ponuditi potencijalnom kupcu i sklopiti dobar posao, nažalost zvat će se samo trošak.

Naime, glavne sajamske izlagače smo već vidjeli. Opet su se sastali političari, proizvođači magle, ponuđivači iluzija i zabluda. Nazočili i izlagali su Plenković, Vučić, Čović, Dodik, Ivanić i Izetbegović, njihove pobočnike ili dekoraciju nećemo ni nabrajati.

Očekivano, kao i do sada, njihova sajamska ponuda bila je skromna ili u žargonu jeftina. Nudili su kisele osmijehe, prazne izjave o Jugoistočnoj Europi i Balkanu, rijetki su nam pokušali objasniti da je ustvari riječ o istom regionu. Kako ne biste mislili da su samo pričali o zemljopisu, moramo reći, stvarno nisu, nisu imali niti salvete za crtanje karata. Ovaj put su se bavili darivanjima!

Predsjednik Srbije, Vučić, darivao je Plenkoviću pravu srpsku čokoladu (nekada su Srbi darivali pravu šljivovicu). Sretan kao dijete, jer čokolada je čokolada, Plenković drugaru Vučiću obeća da ga vodi u Europsku Uniju, on je tamo domaći, on to može! Pažnjom Vučić odmah uzvrati, jer srpska uvek mora biti zadnja, pa obeća kako će razgovarati s bogovima ruskog bankarstva i spasiti Plenkovićev, ili sve manje njegov i hrvatski, Agrokor.

brkic-radoncic05042017

Poslije višemjesečnih uvrjeda na relaciji Zagreb – Beograd, ljubav spomenutih predsjednika nagna i Izetbegovića na darežljivost, pa i on bahato, a kako bi drukčije, obeća Hrvatima dati jednakopravnost. Doduše, naglasio je, uvjetovanu njegovim pravilima! Babo Erdogan je najavio da će biti prvi lider koji će doći u Beograd Vučiću čestitati izbornu pobedu, pa valjda, na tragu te idile, i Izetbegović htjede biti susretljiv i darežljiv Hrvatima.

Podcijenio Bakir domaćina Čovića i njegova prijatelja Dodika, pa odgovor koji je dobio od Čovića: “Što to Izetbegović ima davati Hrvatima, što već nije naše”, naleti na plodno tlo kod svih nazočnih, a kako i ne bi?

Naravno, nema sumnje da će Bakir za svoj drski ispad dobiti i smislen odgovor od Milorada, a kako stvari stoje, i od Ivanića. I, taman kada su se već sastali, pomislismo evo nekog političkog napretka, a ono opet jeftina politička retorika skupih aktera. Da, skupih, a skupi su do te mjere da se moramo zapitati hoće li državni proračun ove naše jadne zemlje moći izdržati ove silne protokole? Dočeci, pričeci, večere, domjenci, noćenja i osiguranja. Stotine automobila, isto toliko vozača, a tjelohranitelja i tajnica sam bog zna koliko.

Rotacijska svjetla policijskih automobila nadsvijetliše gradsku rasvjetu (dobro, to u Mostaru i nije problem), tako da je sve ličilo na dobar američki akcijski film. Kako nitko od građana nije išao na sajam, mnogi se Mostarci zapitaše, otkud ovoliko policije na ulicama, koga čuvaju, što se dogodilo, a neki su ih i zagledali, jer nove upeglane uniforme odavno nisu vidjeli.

Sad se valja vratiti onim izlagačima na sajmu, da im kažemo, dok čekaju potencijalnog poslovnog partnera (a ne dolazi) i razmišljaju jesu li preplatili štand, gospodo, vi ćete morati platiti i jeftinu priču “političara”, i skupi protokol koji napraviše! Pitate se zašto? Pa zato, zbog njih, jer njima se prohtjelo, a kako? E to je pravo pitanje, pa zar ne vidite da su jedini posjetitelji sajma porezni činovnici, ili vam inspektori, a ni ponedjeljak nije daleko. Pa, sretno.

Autor: Franjo Cvitković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});