fbpx

KOMENTAR DANA: Za podjele među Hrvatima kriva je politika

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - U posljednje vrijeme u nizu se smjenjuju hrvatski politički dužnosnici koji ignoriraju da među Hrvatima u Bosni i Hercegovini postoje podobni i nepodobni, odani stožernoj stranci i oni koje je ta stranka precrtala sa svih lista jer nisu poslušni. Ta podjela na podobne i nepodobne dovela je i do podjela na drugim planovima tako da se o općem jedinstvu Hrvata na svim poljima ne može baš govoriti. Kada bi postojala općenacionalna ugroza od strane drugoga, svi bi se pravi Hrvati ujedinili kao i nebrojeno puta u povijesti. No, mnogo puta u povijesti su upravo podjele među Hrvatima nastajale jer je se narod preko politike sam dijelio.

Sve je počelo nakon što je prvi čovjek HDZ-a BIH i HNS-a započeo s pričom da podjelu Hrvata u BiH neće nitko uspjeti ostvariti. Posebno u Federaciji gdje su uvijek isti na listi „osumnjičenika“ da dijele Hrvate. Ali treba sagledati i širu sliku. Jer lako je Draganu Čoviću govoriti o podjelama i ugrozama. Nitko njegov (ne član obitelji nego stranački poslušnici) nisu napustili ovu zemlju.

Da su Hrvati ugroženi samo i isključivo od strane jednog naroda s kojim dijele ovu državu, da ta ugroženost prijeti nestanku Hrvata, cijeli hrvatski narod bi bio jedinstven i ne bi maknuo sa svojega. No nestanak Hrvata se događa, a posljednjih godina sve više intezivira dok živimo u miru, vladaju mirnodopski uvjeti. Bar nam se čini tako. A političke priče i igrice o sustavnoj ugroženosti su za malu djecu.

I ugroza jednog velikog dijela Hrvata se ne događa samo od strane institucija političkog Sarajeva, kako vole reći vladari hrvatskog političkog neba u BiH, nego i na svakom koraku teritorija gdje su Hrvati čak apsolutna većina ali neki jednostavno ne mogu ostvariti svoja životna prava. Zato jer nisu članovi vladajuće stranke i zbog toga su ignorirani, zaobilazi ih se kod „dijeljenja“ poslova bez obzira na stručnu spremu, a javnim ustanovama i institucijama kao što su općinske i županijske te poslovima koji se tamo dijele ne mogu ni pristupiti.

Stoga, kada govorimo o ugroženosti i razlozima podjela među samim Hrvatima, ne bi nam trebali dijeliti lekcije oni koji su za te podjele najodgovorniji. Nisu krivi za njih ali jesu odgovorni. Tko je kriv jednome Hrvatu koji se ne želi učlaniti u HDZ BIH? Kriv si je sam. Ali odgovornost za apsolutno ignoriranje takvih snose upravo ljudi iz HDZ-a BIH, oni su im „dali“ putovnice s kojima su otišli u emigraciju jer su prethodno sve funkcije podijelili među sobom a i sve buduće funkcije rezervirali za stranačke pripadnike, kako nove tako i za potomke dugogodišnjih stranačkih služnika.

Takvi čak ponekada idu toliko daleko da su za njih Hrvati samo oni koji su članovi HDZ-a BiH a ostali su „izdajnici“. Izdajnici Hrvata su upravo oni koji sklapaju oči pred svim koruptivnim i nepotističkim djelima moćnika i podjela na podobne i nepodobne zbog kojih se broj Hrvata u BiH sve više smanjuje. Takvi vole samo sebe i svoje, da oprostite, pozadine a za druge ne bi prstom maknuli. Nažalost, ima ih u svim sferama društva a još je žalosnije što im blagoslove daju i neki pripadnici klera. No, oni koji vjeruju, znaju, svi ćemo jednom odgovarati za svoja djela.

U međuvremenu i do tada, ne možete ignorirati priče o podjelama među Hrvatima kada se dvije vide evo i kroz prozor, odavno, sada i ovdje, u stopostotnom hrvatskom selu.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI