fbpx

KOMENTAR DANA: Zaplaka nam Mile u tuđem groblju!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier proteklih je dana u Washingtonu prilikom sudjelovanja na sastanku globalne koalicije protiv tzv. ISIL-a izjavio kako "Hrvatska ima pravo i dužnost brinuti za stabilnost Bosne i Hercegovine".

Lijepo zvuči, tako bi uistinu i trebalo biti, dapače, vjerujem da Stier zbilja ima ozbiljne namjere i sigurno nam bolje misli nego šef mu Plenković, pa i predsjednica Grabar-Kitarović, međutim teško ga se nama ukoliko se Hrvatska i o nama u BiH bude brinula onako kako se brine o vlastitim stanovnicima, a što se najbolje ogleda kroz primjere “Ine”, “Agrokora” i tome slično.

Šef Republike Srpske Milorad Dodik nije išao na tako dalek put kako bi nam rekao nešto “pametno”. Pošto se nalazi na američkoj crnoj listi nije mogao put Washingtona, pa su Amerikanci ostali “zakinuti” za njegove govore o ISIL-u i terorizmu, međutim zato se on pojavio u Starom Brodu kod Višegrada, na obilježavanju 75-te godišnjice stradanja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela Bosne (ta neće obilježavati stradanja Hrvata i Bošnjaka od strane Srba!), te poručio: “Neću da šutim o stradanjima Srba”!

I neće, ali zato Dodik šuti i o “Stanarima” i o “Bobar banci”, a to vam dođe nešto nalik hrvatskim “poduhvatima” tipa “Ina” ili “Agrokor”. Šuti, jer bit će kako je svom srpskom narodu u BiH kroz cijeli niz takvih i sličnih “poduhvata” osigurao prosperitet! Stoji konstatacija kako su Srbe u istočnoj Bosni nekoć ubijali i Hrvati i Bošnjaci, baš kao što im ni oni prije i poslije tog događaja nisu ostajali dužni, međutim prosječnog pravog Srbina koji danas živi u RS-u vjerojatno puno više boli “ubijanje”od strane Dodika i njegovih nego od ovih drugih. Baš kao što Hrvate ništa ne boli kao “ubijanje” od strane njihovih političkih predstavnika, odnosno Bošnjake od strane “Babinog malog” i drugih njihovih političkih lidera!

No, Dodik je ipak progovorio i o terorizmu uputivši telegram sućuti britanskoj premijerki Theresi May povodom terorističkog napada u Londonu. Naime, šef RS-a ustvrdio je u spomenutom telegramu kako je “terorizam i ovaj put pokazao da je najveća prijetnja miru”.

Britancima je sada sigurno trunku lakše nakon što im se javio ovaj poznati “štovatelj” ljudskih prava, Ustava, te besprijekornik kada je riječ o spriječavanju institucionalnih krađa. Pragmatici bi jednostavno rekli: “Zaplaka nam Mile u tuđem groblju”!

Međutim, što se čuditi našim političkim “čudotvorcima” kada u zadnje vrijeme svjedočimo i “otkrićima” vodećih američkih medija koji su se počeli baviti “rasporedom” intimnih noćenja svog predsjednika Donalda Trumpa, supruge mu Melanie ili drugih članova njihove obitelji.

Možda su upravo takvi učestali napisi najbolji dokaz kako vodeće svjetske medije plaćaju protivnici spriječavanja sustavne krađe, ubijanja, trovanja, podvaljivanja, sveopćeg ljudskog zaglupljivanja… Briga za intimni raspored noćenja Trumpovih, pored tolikih stvarnih problema, prouzročenih kroz navedeno u prethodnoj rečenici, i nije i ne može biti ništa drugo nego nebriga za ljude.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI