fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Zašto Čović ne ugovori sastanak Komarice i Dodika?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Nije da hvalim ovaj portal, neumjesno bi bilo, ali naslovna stranica u petak poslijepodne je uistinu zanimljiva. I to zbog dva teksta. Dva teksta stoje blizu jedan drugoga, vidljiva oba istim pogledom, toliko kontradiktorna jedan drugome da se čovjek zamisli. A samo se radi o naslovima. I to naslovima koji su prenijeli izjave dvaju aktera u ta dva teksta.

Dakle, naslov prvi kaže „MILORAD DODIK: S Čovićem se uvijek dogovorim, s Izetbegovićem malo teže!“ i taj naslov stoji desno dok onaj na lijevo od spomenutog kaže: „BISKUP KOMARICA ODGOVORIO DODIKU: Više od pet godina se uzaludno pokušavam službeno sastati sa Vama i iznijeti brojne probleme“.

Odmah bi se mogao jedan prosječan katolik u ovoj državi zapitati, a posebno ako se nalazi u manjem entitetu, kako je moguće da se Dodik i Čović uvijek dogovore a Komarica već pet godina ne može dogovoriti sastanak s Dodikom. Zašto Čović ne ugovori sastanak? Da bi se to dogodilo, morao bi Komarica za to zamoliti Čovića. Zašto ga ne zamoli? Ili, ako jest, zašto ovaj to ne ispuni?

Ako je istina ovo što tvrdi Komarica, a nemamo razloga ne vjerovati mu, ili s druge strane, možemo mu više vjerovati nego moćnim političarima, ne zbog toga što je biskup već zbog toga što godinama upozorava na crnu sliku stanja katolika u RS-u, onda bi se Dodik trebao javno ispričati, Čović javno ugovoriti sastanak, a hrvatska javnost u sebi tiho zajecati kada vidi stanje stvari. A to što se Dodik i Čović uvijek dogovore, treba jasno preispitati jer do sada njihovi dogovori nisu donijeli ništa dobroga ni BiH u cjelini ni Hrvatima pojedinačno. Kakav je to zapravo dogovor kada na Čovićevo spominjanje hrvatske federalne jedinice Dodik samo zapjeva – može, slažem se, ali da nitko nije taknuo u RS? Sve su to političke insinuacije, i dogovori, i obećanja i njihovi međusobni sukobi.

Zapravo, kada otvorimo ova dva teksta sa naslovne stranice portala i kada ih pročitamo, vidimo razliku. Dodik je govorio o općenitim stvarima i pojedinačnim odnosima njega s Čovićem i Izetbegovićem a tekst o Komarici je zapravo njegovo otvoreno pismo upućeno vođi RS-a u kojem ga javno opominje, između redova, o tome da ga je ovaj baš u maniri vođe čak i omalovažavao. Što dovoljno govori o odnosu Dodika prema Hrvatima u RS-u i prema biskupu, a što s druge strane žalosti kada vidimo odnos Dodika i Čovića, hrvatskog člana predsjedništva, čovjeka koji bi trebao predstavljati sve Hrvate, čak i one koji ga nisu birali. Ali ga u RS-u nisu ni mogli birati pa je to valjda jasan odgovor na pitanje iz naslova ovoga teksta.

Malo bi se toga promijenilo sve da se Komarica i sastane s Dodikom jer se sa šerifom ne može tek tako. Ne može ni neki politički moćnik doveden iz EU-a a kamoli će jedan „priprost“ biskupčić, kakvim ga očito smatraju. No, svaka čast Komarici što je ovim pismom barem poručio da nije zaslužio da ga vrte oko malog prsta, odnosno, da mu ne rade ono što nije primjereno izreći jednom crkvenom vjerodostojniku a nije pristojno ni ovako.

Poštovani biskupe, pošaljite opet zahtjev za sastanak. Tko zna, možda ga Dodik uspije pročitati ako ne bude dogovarao ništa ni s kim.

Inače, pismo biskupa Komarice je i odgovor na pismo Milorada Dodika od neki dan upućeno njemu. Tko to može trijezan pročitati do kraja, svaka mu čast, jer već u uvodu se sam šef pretvara u većega mirotvorca od Majke Tereze i većega liberala od Ive Banca.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});