fbpx

KOMENTAR DANA: Zašto su bh Hrvati toliko zabrinuti za zbivanja u RH, ali ne i u BiH?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

MOSTAR - Atmosfera se danima već dobrano zagrijava oko toga hoće li Hrvatska usvojiti, odnosno potpisati "Istanbulsku konvenciju"? Međutim, Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, još su više zabrinuti nego Hrvati u Republici Hrvatskoj što je i smiješno i žalosno. Smiješno iz razloga što Hrvati iz "Lijepe naše" toliko malo drže do svoje Domovine, a žalosno poradi toga što su Hrvati iz BiH toliko zabrinuti za zbivanjima u Republici Hrvatskoj, dok ih dobar dio nema pojma kako je Bosna i Hercegovina još prije tri godine ratificirala spomenutu konvenciju!

I ne misli se tu na obični hrvatski puk nego i na političke predstavnike bh Hrvata. Dobar dio njih do pojave ovog problema u Hrvatskoj, odnosno preuzimanja medijskih naslovnica, nisu ni imali pojma što znači “Istanbulska konvencija”, odnosno da ju je Bosna i Hercegovina potpisala, ali kako konstantno prate HTV, NOVU TV i druge antihrvatske medije na hrvatskom jeziku sada su preko noći naučili sve o ovoj konvenciji ili bar misle da znaju sve… Istina, nisu mogli previše toga naučiti prateći TV FATU, BHT1 i sve drugo što im se servira u ovdašnjem medijskom prostoru.

No, nije tako samo s Hrvatima, već dobrim dijelom i s Bošnjacima budući da se i njihovi mediji sada više bave ovim stvarima nego što su se bavili prilikom ratificiranja “Istanbulske konvencije” s obzirom da su i mediji dobrim dijelom u BiH smatrali nešto takvo nečim “beznačajnim”.

Što se tiče političara, oni iz SDA su vjerojatno to bez ikakvog razmišljanja potpisali čim su vidjeli da se u naslovu spominje Istanbul, pa su “pucali” od sreće, jer oni “svršavaju” od dragosti čim im se spomenu Istanbul, Erdogan i Turska, iako s “Istanbulskom konvencijom” od svih europskih naroda ponajmanje veze imaju Turci. Slično su u tom trenutku vjerojatno djelovale i druge bošnjačke stranke, a mrsko nije bilo ni hrvatskim, kao ni srpskima, jer se ipak nije loše držati uz Erdogana budući da smo mu “ostavljeni” u amanet, a povrh svega i sve veća popularnost turskih serija među ovdašnjim narodima jednim je dijelom doprinijela ratificiranju “Istanbulske nevjeste”, pardon “Konvencije”!

Uz sve to kada znamo da u svim našim političkim strankama ima i pomalo “gayeva” (čitaj pedera) onda je u Bosni i Hercegovini zapravo ogromna većina bila ZA. Za koji k….? Sada se dosta i njih pita, ali s obzirom koliko su ostali uspavani u svome neznanju i neinformiranošću sada je bolje šutjeti nego se javljati! Konvencija bi, dakle, što se bar tiče BiH, prošla i da je imala naziv “Istanbulska magarenja” (a što bi joj svakako više i priličilo), jer kao što rekosmo gdje ćeš živjeti u Bosni a glasati protiv Istanbula? Jednostavno, ovdašnja magarenja tako računaju.

Oni malo upućeniji valjda su kontali kako je i ovo došlo od MMF-a (u krajnjem slučaju vjerojatno i jeste od istoga šefa/nalogodavca), a od njih ne valja ništa odbijati, jer zahvaljujući njima ovi pri vlasti i preživljavaju sve ove godine (naravno rasprodajom državnih resursa, ali briga u BiH nekoga za resurse…), ali… Ovdje je religijski utjecaj ipak toliko jaki da je danas ipak mnogima žao, a posebno gospodi iz SDA koja je u prvom redu i ostavljena Erdoganu u amanet, jer nije im svejedno kada počinju uviđati da bi im već sutra u papirima moglo pisati da su Roditelj 1 ili Roditelj 2, a ne TATA, MAMA ili BABO.

Ovdje se, ako bi išli u jednu dublju analizu, nameće i pitanje – Tko od koga u BiH usvaja Program “ustavnih” vrijednosti? HDZ od SDA ili obratno? Ili su ovdje ključne pozicije i kod jednih i kod drugih zaposjeli komunisti? Poglavito u HDZ-u s obzirom da su na čelu SDA još uvijek Izetbegovići, dok u HDZ-u evo imamo najsvježiji primjer gdje i Tuđmanovi vraćaju članske iskaznice dedinoj stranci! Dedo Franjo je sigurno ponosan na unučicu Neru koja se odlučila na takav korak, međutim na koga rahmetli Alija da bude ponosan? Na nasljednika Bakira ili snajku Sebiju?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI