fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR TJEDNA: Danak po investiciji

Autor: Hrvatin Tomašević

MOSTAR - Erdogan+Izetbegović+Čović (i nisu neki titani) uoči izbora najavljuju nam eksploziju investicija po Hercegovini! Nadahnujuće, zar ne...iako niti jedan od njih ne raspolaže bilo kojim: statističkim, materijalno-tehničkim, tehnološkim, razvojno-strategijskim podatkom, koji ima uporište u stvarno stanje Hercegovine danas!?

Nažalost, znamo kako Hecegovina danas nije ideal zemlje za hrvatski narod! Nekada, za to je bio kriv DANAK u KRVI, a danas-sutra to bi mogao postati DANAK po INVESTICIJI!? Usprkos napasnosti u graktanju političara nema istine…il’ ima…al ovaj put prešućena…jedna…vezana uz danak!?

Posve sam siguran, kako budućnost Hercegovine ovisi o stvaranju mogućnosti za gospodarski uzlet, ali i društveno-politički zaokret koji podrazumjeva i promjenu u načinu upravljanja – kako javnim, tako i privatnim resursima!

Trojac za naslikavanje, kako to nisu Dumasovi romantični mušketiri (te kako je Dartagan čas u Washingtonu…čas u Bruxellesu) nego su samo balkaniše…mudonje, puni osjećaja o vlastitoj važnosti, u kojima se budi nezajažljiva potreba za medijskom pažnjom, kad, kao imaju poručiti nešto narodu! To im neće imati prilike za reći, no, mudri Hercegovci znaju da nisu oni baš orni…niti imaju viziju…s kojom bi bili sposobni za ispričati priču kakvu to u Hercegovini želi njen narod! Posebice, kad bude trebalo djelima pokazati kako da Hercegovina postane gospodarski uspješna!? Dozvolite, ako Vam na trenutak mogu skrenuti pozornost s investicija: nije politika, nije matematika, nije kredit…nije li…danak!?

Predizborni spinovi biti će im puni: „krvi, znoja, suza“…izliti će se po Vama…zamantat će Vam se od investicija…pa od ulaska u EU…biti će tu i reformi – glavna agenda je: lakše je posuđivati lovu…za svoju djecu…ali u Vaše ime, nego sprovoditi teške mjere koje nas vode u promjene! Zaključak koji će se moći izvući iz njihove kampanje biti će sažet u sloganu: kakvo god sranje izrekli narod će popušiti…to Vam ono kad ne znate što uraditi ali žele se osjećati važnim, pa iz njih izgovara svašta! Dozvoliti će te da Vas ponese kampanja, no, znate kad će se ta spinovanja raspršiti? Onog trenutka kad im postavite jedno jednostavno pitanje: kako…Bogavam…to mislite napraviti? Znaju oni šta bi…ali ne znaju kako to napraviti!

Hrvatski narod poglavito, no, nezaboravimo i Bošnjaci i Srbi…svi su motivirani za istinsku europeizaciju Hercegovine! Taj poduhvat zahtjeva da se nusprodukt…taj višak političke manguparije, koji su 25 godina harali-grabili-gazili Hercegovinu bude rasćeran…da im se ukine ponosno ime Hercegovac!

Ovo ljeto Hercegovinu očekuje politička razbibriga-blještava bančenja po raznoraznim mahalskim teferičenjima-kvaziestradnim uprizorenjima-glasna i medijski razmahana spinovanja o: potrebitom nacionalnom zajedništvu, ujedinjenima i objedinjenima, investicijama-zapošljavanju, prijetnji terorizmom-agresijom, ugrozom od drugih i drugačijih…do bitnog: svoji…al u Turskom…a ima i gore…Kineskom pogonu! Mada smatram da radniku je danas najgore-najteže raditi za hercegovačke maharadže! Moram istaknuti…čast izuzecima…al ovi mimo njih…što ti izrabljuju…svaka čast…kad mogu i dok mogu?!

Hercegovino…usudio bih se predložiti Vam…da zovnemo Jakovčića! Meni je Nino pravi Hercegovac: profesionalno odgojen – govori par jezika, usprkos svemu stalno pobjeđuje na izborima, kulturan-odjeven s ukusom i stilom, medijski obožavan-odavna Europljanin i zna kako! Zašto ne…nema neke vele razlike između Hercegovine i Istre…oni ne vole Zagreb…a Vi Sarajevo…nije baš da svi… ne vole Šeher? Istina jest, da s liderovim dužnosnicima Sarajevo vlada, al nije ovladalo Hercegovinom…ni Hercegovcima…Alaha i HercegBosne mi…ni starom…a ni zapadnom!

Dakako, da nismo samo zbog toga slični…isto im je…što kad u Istri digneš kamen nađeš tartuf…a u ovdje „zna se“ ko je pod kamenom…al baš podsvakim! Nezaobilazna činjenica jest: Istriani razmaknuše kamenje-širokopojasno napuniše Istru: kreativnošću-poduzetništvom-inovacijama-novim ekonomijama u sektoru usluga! Rezultat svega toga nam je dobro poznat!

Neobranjiva činjenica jest, da su u međuvremenu…kockaste glave…zasuli moju zemlju Hercegovinu: špekulacijom-korupcijom, privatizacijskom pljačkom-beznađem-stalnim umorom-zasićenosti politikom-manjkom energije, oduzeli joj vitalnost-nove ideje i kreativnost! Zakrabuljili narod „plamenim snom investicija“ koji ih je umrtvio, smanjio životne i mentalne funkcije! Narod prožeo lažnom nadom o životu pod nacionalnim „suncem“ koje tako ni u Kaliforniji-nit sija nit grije! Izgori Hercegovina u plamenu investicija! Kako dalje? Kako protiv njih? Kad imate novu ideju…projekt…a oni se istresu na Vas: sviđa mi se ideja…ma ti mi se ne sviđaš! A u njih…usta…puna bezidejne graje!

Moja mašta mi dozvoljava da Vam stvorim sliku u kojoj vidite dalekosežne ideje-zamisli-poduhvate o tako snažno željenom razvoju događaja, ka boljem stanju u Hercegovini!

Naglasio bih sljedeće – kad su u pitanju razvoj i napredak moje zemlje Hercegovine: najveću važnost dao bih odgojno-obrazovnom sustavu na način da budemo predhodnica znanosti u BiH, ali i u susjedstvu, pa i šire u okruženju – da se u osnovno obrazovanje uvedu strani jezici…dakako…i turski i kineski…npr: mladi igrač Zrinjskog ako igra s obe noge…da govori bar dva strana jezika…engleski i španjolski-da se obrazuju za tehničko-tehnološko-informatičke znanosti i industrije, kako bi Hercegovci dobili najbolje obrazovanje!

Morale bi se poticati nove ideje-kreativnost, čak i nakon prvog zaposlenja ne stati u: osobnom obrazovanju i razvoju-duhovnom nadahnuću-kulturnom uzdizanju! Vizija-znam kako, sadržavala bi istinsku ravnopravnost spolova u: društvenom-političkom-platnom smislu, uključujući odbacivanje svih oblika mobinga-seljačkih mačo sranja spram hercegovačkih: žena-majki-sestara-djevojaka-lgbt zajednice!

Dalje,ne trebam Vam naglašavati kako ponuđena vizija ima temelje i da podržava u svim oblicima života-odgoja-obrazovanja-razvoja mlade ljude, koji, kroz nju osiguravaju dugoročnost uspjehu Hercegovine u: društvenom-demokratskom-gospodarskom-kulturnom-političkom životu! Smatram, kako samo mladi-novi ljudi mogu donijeti promjene-posebice u demokratskim institucijama vlasti! Ono što nikad ne bih prihvatio je, da se Hercegovina odrekne svojih bojovnika:palih-invalida-veterana Domovinsko-Odbrambenog rata! Isto tako mora osigurati i za sve ostale kategorije stečena socijalno-zdrastveno-materijalna prava! Iste mogućnosti za sve! Hercegovina, ali i Hrvati su u broju koji ne smije nikoga ostaviti nezbrinutog!

Nevjerujem, da u ovo predizborno vrijeme imam istu viziju za Hercegovinu kao Erdogan+Izetbegović+Čović (i nisu neki titani) moja je, evo, putem objave na portalu DNEVNO.ba postala javna…jasno potaknuta za boljom budućnosti! Dozvolite, tko se sad ne pobrine za Hercegovinu, vjerujem kako budućnosti neće niti imati!?

Samo da ne budu žrtve osobne pohote…mislim…Hercegovci!!!

Autor: Hrvatin Tomašević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});