fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMŠIĆ: Neprijatno me iznenađuju neke stvari u BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Demokratske fronte (DF) i bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je očekivao izrečenu kaznu Ratku Mladiću, piše N1.

Komentirajući presudu Mladiću, koji je jučer u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 točaka optužnice, Komšić je naveo da je ovakva kazna bila očekivana.

– Očekivano je bilo da dobije najveću moguću kaznu koju je moguće izreći na takvoj vrsti tribunala.

Nisam iznenađen visinom kazne, ali jesam malo neprijatno iznenađen da je šest općina otpalo, tako da kažem, odnosno prva točka optužnice, pogotovo tu mislim na ove krajiške općine. Sud je tako odlučio.

Ono što mogu reći je da sam očekivao takvu vrstu komentara nakon izricanja kazne – istakao je Komšić.
Međutim, kako je naveo, čovjeka nikako ne prestaju neprijatno iznenađivati neke stvari u BiH, “a to je prije svega neprihvaćanje od strane pojedinih dužnosnika, kako RS i Srbije u manjoj mjeri, kao i nekih javnih ličnosti”.

– Neprihvaćanje da uopće postoji odgovornost Ratka Mladića za sve ono što se dešavalo u BiH – poručio je Komšić.

Naglasio je da se u ovom konkretnom slučaju radi “o strašnoj stvari, o jednom dubljem problemu u kojem se mi nalazimo kao društvo”.

– Pored svih dokaza i onoga što smo svi imali priliku da vidimo i čujemo, ne samo tokom suđenja Mladiću, čovjeku je teško da povjeruje da danas nakon toliko godina, nakon svega što je viđeno i što se moglo čuti, postoji neko ko će opet reći za Ratka Mladića da je heroj – ističe Komšić.

Prema njegovim riječima, to je jedan krupan problem koji nas čeka i u budućnosti, “to pravljenje mitova, što je karakteristično za našu povijest”.

– Od takvog krvnika i takvog zločinca da pravite mit i da pravite heroja, pored toga što bi to čovjek mogao nazvati jednom vrstom mentalne bolesti, ja ću to nazvati i društvenom bolešću – kazao je lider DF-a.

– Pogledajte, gospodin Bursać je jučer imao jedan odličan članak u kojem je generalno komentirao tu situaciju sa Mladićem. Zdravom ljudskom biću, normalnom mozgu to nije baš lako prihvatiti da čovjeka kojeg tereti toliko dokaza, toliko činjenica, vi za njega možete reći da je on heroj. Po meni je to bolesno u svakom mogućem smislu, mentalnom, društvenom, sociološkom. To su strašne stvari za koje je teško povjerovati da se dešavaju na ovim prostorima. Te priče za koje smo mislili da su iza nas, ispada da nisu – naveo je Komšić.

Komentirao je i Vučićevu izjavu nakon presude Mladiću.

– Svaka nevina žrtva je ista i među žrtvama ne treba praviti tu vrstu razlike. Na koga Vučić misli kad kaže da ne postoji pijetet prema srpskim žrtvama, na koga, na što i na koji period misli. Ko je taj koji ne iskazuje pijetet? Ja to, iskreno rečeno, ne osjećam tako. Svako ko je nevino nastradao u ovom ratu je žrtva – smatra Komšić.

Dotakao se i presude Prliću i drugima, koja će biti izrečena naredne srijede.

– Ja očekujem isto tako osuđujuću presudu i očekujem opet istu priču, jesu krivi, nisu krivi, bez obzira na sve dokaze koji postoje i u tom slučaju, postoje oni koji će ponovo dizati etničke tenzije, da postoji nepravda prema cijelom jednom narodu. Očekujem istu situaciju kao kod osuđujuće presude Ratku Mladiću samo sa drugim predznakom – zaključio je Komšić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});