fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Komšić pisao Inzku: Poduzmite konkretne korake ili prepustite poziciju nekom drugom

Autor: Patria

SARAJEVO - Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem od njega zahtijeva pojašnjenje na izjave koje je dao za američki Bloomberg, kao i upotrebu bonskih ovlasti nad onima koji prijete ratom i odcjepljenjem dijela BiH.

– Dvostruki aršini su opasnost po građane BiH. Nakon vašeg intervjua za ugledni američki Bloomberg javnost u Bosni i Hercegovini je ostala zbunjena. Čak bi se moglo reći da su građani dezorijentirani. Za Bloomberg ste dali nekoliko izjava, pa i onu da ne vjerujete da će se Republika Srpska otcijepiti. Vaš mandat se ne bi trebao baviti vjerovanjem ili nevjerovanjem. Naime, novinari Bloomberga su napisali da će Milorad Dodik raskinuti nekakav nepostojeći ugovor i otcijepiti se. Nikada u međunarodnom pravu niti jedna strana nije mogla jednostrano raskinuti bilo kakav ugovor, a ne jednostrano podijeliti državu.

Morali ste odlučno i jasno reagirati na ove ispade kao visoki predstavnik međunarodne zajednice, tačnije međunarodnog pravnog poretka u BiH. “Bošnjaci su vrlo strpljivi”, rekli ste.” Ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći”. Ja nisam Bošnjak, nego Hrvat čija je domovina BiH, ali sam sa Bošnjacima i brojnim sunarodnjacima branio svoju domovinu. Ali, ako je ovo vaša izjava, onda je rat u BiH za vas normalna opcija. Pri tome ste svoje bonske ovlasti dali u ruke Bošnjaka: Oni će oružjem – ratom braniti BiH i Srebrenicu.“

Jesmo li mi ovo pogrešno razumjeli ili se radi o pogrešnoj interpretaciji vaših riječi: Vi kao opciju radije vidite rat nego li upotrebu vaših ovlasti. Još pritom kažete da tu ratnu opciju Međunarodna zajednica mora izbjeći. Vi ste predstavnik te međunarodne zajednice, pa očekujemo vaše reagiranje. Bolje reći, očekujemo upotrebu vaših ovlasti. Međunarodna zajednica ionako predugo tolerira  nasrtaje Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, iako je Hrvatska članica Europske unije.

Poduzmite konkretne korake ili vašu poziciju prepustite nekom drugom. Demokratska fronta će, zajedno sa ostalim probosanskim strankama zaštititi Bosnu i Hercegovinu od onih koji je žele podijeliti, a za takvu našu politku podršku imamo i od Sjedinjenih Američkih Država, koje su svoje prijateljstvo prema građanima Bosne i Hercegovine pokazale i dokazale i u ratu i u miru – naveo je Željko Komšić u pismu.

 

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});