fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMŠIĆ: Postajemo zemlja propuštenih prilika, ne smijemo odbiti pruženu ruku Njemačke i EU

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentirao je danas činjenicu da se ne postiže konsenzus kada govorimo o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kazavši da su argumenti koji se postavljaju kontra SSP-a čisto politikantstvo, piše Patria.

– Vezati popis i SSP je kao da vežete kruške i jabuke. Tu ima neke indirektne veze jer EU traži točan broj stanovnika, ali nije to sada presudno. Presudno je da adaptacija SSP-a u smislu dopuštenja Hrvatskoj da zadrži tzv. tradicionalni režim trgovine koji je imala u okviru CEFTA sporazuma, ali onoga trenutka kad je Hrvatska prije tri godine ulazila u EU svi su znali za to.

Svi su znali da to pitanje slijedi. Ja ne znam što su naši pregovarači ispregovarali kada je riječ o adaptaciji tog sporazuma. Nisam vidio ni pregovaračku platformu niti detalje tog dogovora. To je činjenica da ta adaptacija šteti prije svega poljoprivrednim proizvođačima u BiH u smislu da ljudi neće biti konkurentni čak ni na domaćem tržištu u odnosu na hrvatske proizvode. Dobra je vijest spremnost Njemačke da pomogne u tom smislu. Dakle, tu već dobijamo neku olakšicu kada je riječ o adaptaciji SSP-a – ističe Komšić.

Popis uplitati u to je čisto polikitanstvo, podcrtava Komšić nastavljajući dalje iznositi određene sumnje.

– I čini mi se kada pogledate sve, jeste da su očigledno tražili razlog da ne dođe do adaptacije tog sporazuma i da ne dobijemo status kandidata. Nažalost ni prvi ni posljednji put viđena igra u BiH koja košta nas sve zajedno. Jer, EU i Njemačka su spremne očito da nam progledaju kroz prste, samoubojstvo je da mi tu pruženu ruku ne prihvatimo. Nismo mi ti koji tako mogu nastupati kada je riječ o EU.

Zato mislim da je čak i pomalo politički licemjerno pozivati se na rezultate popisa i vezati to za SSP jer to nije direktno vezano – dodao je Komšić pojašnjavajući „da je neko izašao s argumentima i rekao računicu da to pogađa proizvođače, pa rekao stanite da vidimo, razmislimo, to je ok, jer su racionalni argumenti, koji su evo sad razbijeni obećanjem pomoći od strane Njemačke. Mi se nažalost, nije to prvi put, pretvaramo u zemlju propuštenih prilika i šansi – dodao je Komšić.

Predsjednik DF-a dotakao se i Milorada Dodika i njegovih izjava u vezi s popisom stanovništva.
– Znate kako reagira Milorad Dodik, ovisno o tome ko mu od stranaca dođe u Banja Luku i malo jače zavrne ruku. Nije on baš tako hrabar kada vidi jedinstvo i snažan nastup nekih međunarodnih predstavnika. Sjećam se ja tih situacija, kada je pristajao na jedan jedini amandman na Ustav, a to je Distrikt Brčko, prije toga je govorio nema šanse. A, onda kada je nazvao onaj koji trebao da nazove on je pristao i nije više nikada to spomenuo – mišljenja je Komšić.

Lider DF-a kazao je i da se situacija neće relaksirati ni nakon izbora.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});