fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMŠIĆ: SDP u nama vidi neprijatelja, a ne saveznika

Autor: Oslobođenje

MOSTAR - U Mostaru je večeras održana javna tribina Demokratske fronte koja je prema riječima domaćina Branimira Jukića, bila odgovor na najavljeni "projekat B" Dragana Čovića i Milorada Dodika. Predsjednik Željko Komšić pred sam početak napomenuo je da tribina ne znači i kampanja, kazavši da se osjećao dužnim pojaviti se pred Mostarcima, jer je riječ o gradu za koji se može kazati da je na neki način i "indikator političkih odnosa na relaciji HNS-probosanske stranke".

– Mostarci najbolje vide i osjete političku ofanzivu na BiH, rekao je, a zatim prokomentirao najavljeni “projekat B” ili “plan B”. Najava lidera HDZ-a nije ga iznenadila, jer su “namjere odavno jasne”.

Problem je lociran u FBiH

– Plan A bile su izmjene Izbornog zakona poslije kojih bi se nastojala promijeniti i suština Daytona i karakter BiH, pa na koncu i suština Washingtona. Problem je lociran u FBiH. Plan B podrazumijeva da Dodik i Čović u osovini diktiraju ko će im biti partner nakon izbora, ne bi li nastavili s istom pričom. Narodski rečeno, potreban im je i neko iz Sarajeva ko je nagodan biti dio te priče. Nažalost, primjećujem da u Sarajevu postoje nagodni i za tu vrstu priče, rekao je.

Sve navedeno bi, kaže, bilo legitimno da je BiH mirna i stabilna zemlja.

– Ući u priču s njima dvojicom po meni bi bilo duboko izdajnički. Smatram da bi bilo izdajnički i podržati zahtjeve koji vode ka stvaranju etničkih i političkih torova u BiH. Eksluzivni prostori kojima teže ubili bi suštinu BiH. Vijekovima smo naslonjeni jedni na druge, a sad bismo kao trebali da se gledamo preko taraba. Uostalom ko zna šta će tim ljudima pasti napamet kasnije. Možda je i “rasčereče”. Koga je ujedala zmija i guštera se plaši, opisao je Komšić.

Okrenimo se sami sebi

Govoreći o kandidatu Naše stranke za Predsjedništvo BiH Boriši Falataru, rekao je da je riječ o osobi koju, kao ni ostale koje su odlučile baviti se politikom, ne treba potcijeniti, što “ne bi bilo ni ljudski, ni moralno, ni politički mudro”. Komentarišući najavljeni skup Recepa Tayypa Erdogana u Sarajevu rekao je “da to nije dobro, niti mudro”, jer se na taj način daje gorivo za sljedbenike Dodika i Čovića, koji podržavaju učestale dolaske Kolinde Grabar-Kitarović i signale iz Beograda, iako su i Turska i Erdogan prijatelji BiH.

– Posjeta je pravno i formalno uokvirena, međutim njeni efekti nisu dobri. Ispade da moramo imati patrona van BiH. To je pogrešno, bolje bi bilo da se okrenemo sami sebi, smatra Komšić.

Na molbu da prokomentariše posljednje prelaske iz DF-a u SDP, rekao da odlaze ljudi koji su dio DF-a bili zbog ličnih intresa. Prokomentarisao je i ponašanje SDP-a prema DF-u tokom posljednjih mjeseci.

– Šteta po samu ideju je što su DF birali kao glavnog protivnika, a Dodika i Čovića kao potencijalne patrtnere. Njima na dušu, mi smo imali poštene namjere, nudeći ujedinjenje na način da se rukovodstva “maknu”. I sam bih se pomakao u tom slučaju, jer smatram da bismo na taj način ostvarili pobjedu. Oni su to nažalost u startu brutalno “sasjekli”. U nama ne traže saveznika, već neprijatelja, kazao je na kraju.

 

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});