fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KRIMINAL NA KVADRAT: Što se sve radilo u realizaciji izgradnje glavne zeničke magistrale?

Autor: Hasan Kreho

ZENICA - S obzirom da je kao veoma interesantna 8. točka na dnevnom redu 8. sjednice Gradskog vijeća Zenica postavlja se pitanje kako će vijećnici reagirati na Izvještaj Izvršne agencije o realizaciji projekta izgradnje Glavne gradske magistrale.

Navedeni Izvještaj je napisan na “mršavih ” 12 stranica s informacijama o realizaciji izgradnje 3,25 km duge i teške 25.000.000 USA dolara Glavne gradske magistrale – GGM.

Iz navedenog izvještaja se vidi:

“Na osnovu procjene koštanja radova pripremljena je tenderska dokumentacija za radove čija je vrijednost procijenjena na 30 milijuna KM i za isporuku materijala čija vrijednost je procijenjena na pet milijuna KM.”

“Na navedenom tenderu posao diobija Konzorcij koji su sačinjavali „Euroasfalt“ d.o.o. Sarajevo, „ŽGP“ d.d. Sarajevo, „Almy Transport“ d.o.o. Zenica, GP „Put“ d.d. Sarajevo, „JATA Group“ d.d. Srebrenik i „Deling“ d.o.o. Tuzla.

Cijene na tenderu su bile jako povoljne i umjesto očekivane cijene potpisan je ugovor s izvođačem radova za vrijednost radova od 22.015.551,84 KM.”

Navedena cijena ispotavit će se da je bez PDV-a.

Konačna cijena izgradnje Glavne gradske magistrale je ipak sa aneksima na kraju drugačija:

Ukupno je od strane izvođača radova, isporučioca materijala i opreme i Izvršne agencije do 30.04.2017. godine povučeno 38.632.476,19 KM.

Ovo je moguće samo u BiH što se radi s PDV-om ????????

U izvještaju se može pročitati:

“Pošto se radi o posebnom međunarodnom ugovoru, u skladu sa zahtjevima Zajmodavca, svi ugovori s izvođačima radova i isporučiocima materijala i opreme su bez PDV-a. Procedura obračuna, uplate i povrata PDV-a je dogovorena s Ministarstvom financija FBiH i Poreznom upravom. Grad Zenica je vršio plaćanje izvođačima radova i isporučiocima materijala i opreme iznose PDV-a koji su poslije kroz proceduru povrata uplaćenog PDV-a vraćeni u proračun Grada.”

Na kraju nameće se potreba da Izvještaj Izvršne agencije o realizaciji projekta izgradnje Glavne gradske magistrale ponuđen na 12 stranica predstavlja “kap u moru informacija”, a koje su sve trebali dobiti vijećnici da bi imali dovoljno informacija da imaju svoj stav i mišljenje o izgradnji GGM-a.

Nadam se da su vijećnici obišli dionicu GGM-a za koju trebaju dati svoj glas ZA ili PROTIV.

Nadam se da će Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH imati dovoljno razloga da ovu investiticiju provjere sa stanovišta zakonitosti svih radnji u realizaciji izgradnje GGM-a.

Autor: Hasan Kreho
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});