fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Adil Osmanović na VI Sankt-Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu

Autor: Dnevno.ba

SANKT PETERBURG - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, na poziv ministra kulture Ruske Federacije, prisustvuje VI Sankt-Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu tijekom kojeg je razgovarao sa službenicima ministarstva kulture Ruske Federacije.

Ministar Osmanović upoznao je sugovornike da su u Bosni i Hercegovini ispunjeni uvjeti za potpisivanje Programa suradnje u oblasti kulture, nauke i obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije za naredne dvije godine. Predstavnici ruskog ministarstva kulture priopćili su da će do kraja godine biti završena njihova unutrašnja procedura i Program suradnje biti spreman za potpisivanje.

Na sastanku je zajednički ocjenjeno da će Program doprinijeti daljnjem razvoju suradnje između kulturnih institucija dvije zemlje. Kao primjeri dobre suradnje u oblasti kulture izdvojeno je nedavno gostovanje ansambla Aleksandrov u Banjaluci koji je ostavio impresivan utisak. Na ovogodišnjem Sankt-Peterburškom kulturnom forumu sudjeluje i naš poznati redatelj Haris Pašović, a istaknuta je i odlična suradnja u okviru Foruma slavenskih kultura, te razgovarano o projektima suradnje u 2018. godini.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović upoznao je sugovornike o pismu upućenom Federalnoj agenciji naučnih organizacija Rusije (FANO) kojim je tražen sastanak i razgovor o mogućnostima privremenog izlaganja originala Povelje Kulina Bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Ministar Osmanović zamolio je da ministarstvo kulture Rusije pomogne u realizaciji ove inicijative te upoznao sugovornike da je Vijeće ministara BiH zadužio Ministarstvo civilnih poslova da preduzme aktivnosti po ovom pitanju.

Predstavnici ministarstva kulture Rusije informirali su da je za aktivnosti Federalne agencije naučnih organizacija nadležno Ministarstvo obrazovanja, dok ministarstvo kulture Rusije daje dozvole za organiziranje izložbi. Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovoj temi u narednom periodu, te da je potrebno razmotriti mišljenje Ministarstva obrazovanja Rusije i FANO-a imajući u vidu i posebnost uvjeta prostora u kome se Povelja čuva. Ministar Osmanović istakao da su nadležne institucije u BiH spremne da daju sve potrebne garancije da do izložbe dođe. Naglasio je da bi to bio izuzetan kulturni događaj na najvišem nivou i od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke građane koji bi imali priliku vidjeti original Povelje Kulina Bana.

Povelja Kulina Bana jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine. Ispisana je prije 828 godina, 28. kolovoza 1189. godine, rukom bosanskog vladara Kulina Bana i od neprocjenjivog značaja je za povijest Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od strane jednog bosanskog vladara, vladaru druge države. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-povijesnog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna.

Tijekom boravka u Sankt-Petersburgu ministar Osmanović susreo se s više službenika zemalja sudionica Međunarodnog kulturnog foruma.

Forum u Sankt-Petersburgu jedinstvena je i ekskluzivna kulturna manifestacija, koja okuplja tisuće stručnjaka iz oblasti kulture iz cijelog svijeta. Među njima su kazališne i operne zvijezde, baletni plesači i treneri, izuzetni redatelji i glazbenici, predstavnici vlasti i privrede, lideri akademske zajednice. Predstavnici 79 zemalja sudjeluju na ovogodišnjem Forumu, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});