fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Upriličena izloža „Ljubav kroz kapljice kiše“

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Jubilej 20 godina kontinuiranog i uspješnog djelovanja, umjetničko društvo „Mostarske kiše“ započelo je izložbom pod nazivom „Ljubav kroz kapljice kiše“, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“.

Izložba predstavlja dokumentarnu građu koja je pripremljena s intencijom da se vizuelno prikaže presjek dvodecenijskog djelovanja ‘Mostarskih kiša’. Dakle, prisutni su imali priliku uživati u fotografijama, plakatima, novinskim člancima i sličnim sadržajima iz davne 1997. pa do tekuće godine, a koje su poredane kronološkim redom na 22 panela u prostoriji Centra za kulturu Mostar.

Izložbu je svojim govorom otvorila savjetnica za kulturu pri Gradskoj upravi Mostara Alma Fazil-Obad, kazavši da je upornost, entuzijazam, energičnost, profesionalan odnos prema poslu i vizija u koju je čvrsto vjerovala voditeljica umjetničkog društva „Mostarske kiše“ prof. Amra Dugalić, dovela do toga da „Mostarske kiše“ traju i narastaju u svom muzičkom potencijalu.

Dodala je i to, da je poslijeratna oskudna mostarska kulturna scena vapila za raznovrsnosti, za dobrom organizacijom i estetikom. Davne, 1998. godine gđa Amra Dugalić snažno obogaćuje muzičku scenu našeg grada, ističe Fazil-Obad, i to traje sve do danas, a „Mostarske kiše“ svakim svojim nastupom čine korak više u estetskom profiliranju.

„Večerašnjom izložbom događaji su uhvaćeni objektivom, ali 20 godinavjernosti i predanosti ansamblu ne može se iskazati čak niti jednom ovako dragocjenom izložbom. Profesorica Dugalić najbolje zna kakvo je sve umijeće trebalo za opstati sve ove godine i zavrijediti epitete sjajno, prelijepo, očaravajuće, zadivljujuće. Njihove nastupe i uspjehe bilo bi nemoguće večeras pobrojati. Profesorici Amri Dugalić i njenim čudesnim ‘Mostarskim kišama’ za njihovu 20 godina dugu putanju satkanu od zabavnih melodija, evergreen-a, sevdalinki i duhovnih pjesama, i još mnoštva muzičkih sadržaja upućujemo dugi aplauz, čiji zvuk će odjekivati u njihovim srcima i u danima koji dolaze. Sačuvajmo Amru i njene kiše u našem dugom zagrljaju zahvalnosti“, poručila je Alma Fazil-Obad, savjetnica za kulturu pri Gradskoj upravi Mostara.

Zatim je pročitala svoju pjesmu „Blizina“, a nakon toga se prisutnim obratila voditeljica umjetničkog društva „Mostarske kiše“ prof. Amra Dugalić, koja je istakla da fotografije na panelima sve govore.

„Ovo je jedan kratak osvrt našeg dugogodišnjeg rada. Još malo, pa ćemo početi sa monografijom, jer zaista sve djevojke, i koje su u prethodnom periodu bile članice, i generacije koje dolaze, su to zaslužile“, kazala je prof. Amra Dugalić.

„One su naši uzdasi, vjerovanja i nadanja. Kiše nam obraze i srca ljube, bez kiša ni sami nismo potpuni. One su izraz naših duša, uzleta u planetarne prostore, naša staza do zvijezda i beskraja“, stihovi su pjesme u prozi, kojom je prisutne počastio novinar i publicista Zlatko Šemsudin Serdarević.

Članice su ovom prilikom publici otpjevale dvije numere. Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić koji je prokomentirao organizaciju i djelovanje manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„’Mostarsko ljeto’ se ponovno, ja bih rekao, vraća. Mi smo nekada imali ‘Mostarsko ljeto’, i onda je zbog financijskih i nekih drugih poteškoća bilo prestalo sa radom, ali Mostar kao turistička prijestolnica BiH, kao grad koji se bori za Europsku prijestolnicu kulture, svakako da podržava održavanje ovakvih manifestacija“, kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Gradonačelnik je dodao da u našem gradu cijelu godinu imamo dosta kulturnih sadržaja, po čemu Mostar postaje prepoznatljiv. Bešlić se nada da će svi koji posjećuju Mostar uživati u svim ovim kulturnim događajima, te smatra da će na taj način željeti ponovno da dođu, da im bude lijepo i da mogu ugodno provesti svoje slobodno vrijeme. Istakao je da mostarski kulturnjaci na ovaj način dobijaju priliku da se prezentuju svijetu, što je isto tako, vrlo važno, jer mi smo, kako kaže gradonačelnik, ipak iz jedne male države, male sredine i vrlo je važno biti predstavljen dobro pozitivno u svijetu.

„Mislim da je ‘Mostarsko ljeto’ jedna od manifestacija koja će biti sve bolja i bolja, jer mi, gledajući u budućnost, ako želimo biti kulturna prijestolnica Evrope, onda sigurno moramo ulagati sve više u kulturu. Mi znamo da je teško stanje, da je slaba privreda, ali bez obzira na to, mi ćemo se, naravno, potruditi više ulagati“, poručio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Umjetničko društvo „Mostarske kiše“ obilježit će ovaj jubilej i svojim jubilarnim koncertom na platou ispod Starog Mosta, koji će se održati sutra tj. u ponedjeljak 23.7.2018. sa početkom u 21 sat.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});