fbpx

U Mostaru predstavljena knjiga Borislava Ristića

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - "Ne kupuj mačka u vreći" naziv je knjige novinara i kolumnista Večernjeg lista Borislava Ristića koja je predstavljena u petak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Po riječima autora, riječ je o zbirci od tridesetak politoloških eseja koji su nastali 2013. i 2014. godine u kojima se, kako je kazao, većinom raspravlja o glavnim ideologijama, prenosi Fena.

“U prvom dijelu knjige raspravljam o ljevici i dominaciji ljevičarske kulture u medijima, u kulturnim institucijama, itd. U drugom dijelu o liberalizmu i njegovim mjerama, odnosno kako je od neke ideje slobode i klasičnog liberalizma postao ideologijom elite koja svoju ideologiju nameće ‘odozgo’ čitavom društvu, dok se u trećem dijelu bavim pitanjem nacionalizma, nacionalne države i desnih populističkih pokreta” – kazao je autor.

Mačke iz knjige su ideje, kaže Ristić, koje nam se nude kao jeftina i laka rješenja, a za nas ispadnu kao skupa i višestruko preplaćena obećanja.

Sociolog Ivan Vukoja ističe kako je ovo vrlo značajna knjiga ne samo kvalitetom sadržaja, odnosno eseja koji se u njoj nalaze, već i činjenicom da je to u isto vrijeme i vrlo rijetka knjiga.

“Jedan je to od rijetkih knjiga koja se bavi temama kojima se bavi Borislav Ristić, koji pokušava našu društvenu, političku i ekonomsku stvarnost opisati i sagledati iz jedne za naše prilike do sada relativno nepoznate perspektive, a to je libertalijanska perspektiva, koja društvo u njegovoj složenosti opisuje i promatra na jedan vrlo specifičan način koji do sada nije bio poznat i prisutan niti u Hrvatskoj, niti u BiH” – kazao je Vukoja.

Dodao je kako smatra da se procesi u kojima se nalazimo kao društva ne mogu do kraja razumjeti ako se ne sagledaju i iz te perspektive.

“Mislim da je njen društveni, politički i politološki značaj jako velik i drago mi je da danas u Mostaru imamo mogućnost predstaviti ovako vrijednu i kvalitetnu knjigu” – naglasio je Vukoja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI