fbpx

Lažu i kada ne govore!!!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Kada bi Vas pitali kako stožerni dužnosnici komuniciraju u izbornoj kampanji i inače,Vas većina bi ustvrdila - LAŽIMA..., LAŽNIM obećanjima..., LAŽU koliko god su dugi i široki i teški! Upozorio bih Vas na činjenici da LAŽU i kada ne govore... Kroz neverbalnu komunikaciju! Ovo moje skromno izlaganje, ponuditi će Vam kako da prepoznate i otkrijete u svjesnim i nesvjesnim gestama - pokretima tijela, posebice nekih dijelova istog-ruka, dlanova, nogu, stopala ili po izrazu lica njihovu LAŽ... Kada Vam LAŽU..., kada Vam zamazuju oči..., kada Vam pričaju ublehe...

Kako bi bili što uvjerljiviji, bar im tako savjetuju PRdomuzi, “državnici“ iz geopolitičke provincije, kakva je BiH, koriste jezik tijela, najčešće su to pokreti rukom/a da bi naglasili ono što pokušavaju govoreći. Ali kako to obično biva-prvi kojeg su provalili bio je rahmetli Alija Izetbegović i njegovi izdajnički pokreti rukom: podignuta desna ruka ispred lica s istaknutim prstima koje je lagano vrtio, bili su dokaz nervoznog političara i ujedno su bili jalov pokušaj prikrivanja pravih namjera i ciljeva njegove politike! Potvrdila CIA!

Drugi hadžija, čiji su nastupi na stranim televizijama i za novinarske agencije bili popraćeni neverbalnom komunikacijom – izostavljao je kravatu iz svog odjevnog izričaja bio je Haris Silajdžić i to je bila poruka neislamskom svijetu – koje je njegovo političko opredjeljenje! Potvrdila CIA!

Čvrsto držim, da politički frustrirane osobe mogu i nesvjesno napraviti neki pokret tijekom javnog nastupa a koji bi odao ono što doista misle! No, tada bi i onima pred kojima nastupaju, ispred onih kojima se obraćaju… Otvorile oči!

Gospođe i Gospodo, poštovani glasači, zar pred Vama na izbornim pozornicama, s kojih Vam pune uši, tako glasno da i sam Bog čuje, al’ ne uživa, stožerni kandidati ne stoje odreda svi-skrštenih ruku… Namjera im je da s pozornice pošalju poruku… Mi Smo Nevini…Alaha i HercegBosne mi… Nema nevinih… Upozorio bih Vas na jedan detalj – to jest prirodna gestikulacija ZNA SE osobe/a, koju/e su ufatili s prstima u budžetu! Dakako, da će Vam tu vrstu detekcije, potvrditi svaki policajac-pozornik, koji se je u svojoj svakodnevnoj praksi susretao s prkršiteljima zakona! Moram, također istaknuti, samo da znate, kako stožernici i njihovi pouzdanici, koji vješto LAŽU, imaju talenta za vrlo uvjerljive izvedbene točke-gestikulacija za takozvane „poštene“ pokrete-ruke s dlanovima okrenutim ka gore…I za sebe i za Vas mole pomoć SveVišnjeg…

Nadalje… Još jedan detalj: pouzdanik stožernikov, koji je na političkoj pozornici u pozadini, gestikulira puno manje nego mu-lider koji govori, no, ipak, pravi neke male pokrete: tijelom, nogama, rukama ili samododirivanjem kao npr.: stavlja ruke na glavu, popravlja frizuru, dira usta-oko-uho ili se nervozno češka po vratu, popravlja kravatu-okovratnik košulje, na taj način pokazuje da ne želi nastupiti niti govoriti pred Vama… Točnije, po svako cijenu želi izbjeći da govori same LAŽI… Malkice mu je neugodno… Čvrsto držim, da se tada radi o mnogo većoj i ozbiljnijoj LAŽI koja se izručuje po Vama ali i o prikrivenoj panici stožernih kandidata koji stoje uz svoga lidera! Kako god, bilo bi dobro zabraniti samododirivanje jer koliko znam, strogo je zabranjeno i samozadovoljavanje tijekom kampanje… Krhka je psihofizička kondicija stožernika… Ništa ne smije ugroziti izbornu kampanju…

U izbornim kampanjama stožerni kandidati su uglavnom neiskreni spram potencijalnih glasača ali isto tako spram liderovih uhoda, kojima se prave i na sav glas žvalave kako uživaju u LAŽIMA koje izgovaraju… Kakva je to tek obmana i samobmana! LAŽI i laganje u kampanji ne uključuje samo LAŽNA obećanja nego i ukupnost svega što pozadinski lideri predstavljaju! Njihov selebriti image i politički stavovi producirani u spin mudrolijama, tako da ih se i rođena djeca odriču i traju samo za potrebe kampanje ili evo dok Vi ne pročitate i shvatite – što se doista događa!?

Naime, praktično govoreći, radi se o pokretima-gestama koje stožerni kandidat/i nikako ne može/gu kontrolirati, stoga je upravo takvo ponašanje najpouzdaniji pokazatelj LAŽNOG predstavljanja i zastupanja Vaših interesa! Uzmite npr. takozvani-osmjeh br.6 s kojim pokušavaju zavesti žensku glasačku populaciju, najposle to je najobičniji LAŽNI osmjeh, koji otkriva olakšanje završetkom javnog nastupa ali ujedno je i dokaz kako stožernik stvarno ne osjeća nikakvo poštovanje spram zajednice u kojoj nastupa niti odgovornosti za izgovoreno!

Dozvolite, upozorio bih Vas, da svakako pomno pratite pokrete nogu i stopala jer oni mnogo pouzdanije otkrivaju stožerne LAŽI! Posebice je to izraženo kod nastupa tijekom televizijskih sučeljavanja, kada im se tijela neprestano vrpolje-ljuljaju uz nemirne pokrete nogu i stopala, što je vrlo jasan pokazatelj želje da napuste „vruće“ stolice u tv-studiju!? Na ekranu Vašeg tevea stalno se vrti slika kako se stožernici u stolicama naslanjaju s jedne strane na drugu,ne skrivajući želju da napuste studio! Jedan dio stožernika koji nemaju nikakvu ideju što reći, pa im je dosadno, balaveći već odavna ižvakane naciokovanice, odaju se zgrčenim i povijenim pozama u stolici! Neverbalna komunikacija, koju stožernici koriste za kampanju i u javnim nastupima zaogrće sveobuhvatnost njihovog LAŽNOG predstavljanja, svo neznanje, punu nezainteresantnost, odbacivanje ali i podsmjeh i dosadu spram opravdanih težnji hrvatskog naroda!

Sada ste u prilici da iskoristite svoje znanje o neverbalnoj komunikaciji, kako ne bi bili saučesnici LAŽNOG zastupanja i predstavljanja… Jači ste Vi od toga!!!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI