fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

LEKCIJA I POLITIČARIMA I HRVATSKIM BRANITELJSKIM UDRUGAMA: Dr. Diana Zelenika – Tko smije odšutjeti?

Autor: Dr. Diana Zelenika

MOSTAR - Posljednjih 10 dana, svakodnevno, slušamo komentare na temu "revizija tužbe" BiH protiv Srbije! Komentirala sam i prije, bolje rečeno čim je ta tema postala glavni predmet spočitavanja Bošnjaka i Srba u BiH. Najbliža sam onim komentarima, koji kažu da je razjašnjavanje tih prijekora upravo revizija tužbe i da će sudska presuda, kakva god da bude, biti uvod u kvalitetniji i trajniji mir. Osobno sam spremna prihvatiti svaku presudu međunarodnog suda, ali šutnju hrvatskih političara iz BiH, nisam nikako u stanju shvatiti.

Izgleda da mi je suvišno, te aktualne hrvatske političare pitati zašto šute? Dovoljno je pitanje, gospodo gdje ste tada bili? Što ste radili u periodu 1991. do 1995. godine?

Evo, niti to ih neću pitati. Neću pitati, jer ih to nije pitala nijedna braniteljska udruga. Začuđujuće?

Neka mi oproste, one koje jesu, isprika to je moj propust.

Međutim, netko tko predstavlja hrvatski narod u BiH, kada su aktualne teme vezane za Domovinski rat, nikako, baš nikako, ne smije ostati bez komentara i mišljenja.

Gospodo, prijatelji, poštovani branitelji, kako zaboraviti;

-dolazak Nikšićkog i Užičkog korpusa u Mostar,

-kako zaboraviti napad na Hrvatsko selo Ravno,

-kako zaboraviti prekomjerna granatiranja Mostara i drugih hrvatskih općina,

-kako zaboraviti progon Posavljaka iz naše, njihove Posavine,

-kako zaboraviti preko 150 stratišta Hrvata u BiH,

-kako zaboraviti,…kako zaboraviti…

Očekivati reakciju od njih koji to nisu niti doživjeli niti proživjeli, očito je iluzorno. Iluzorno je očekivati i njihovu reakciju na komentare da Srbija ili BiH mogu podnijeti optužnicu protiv države Hrvatske.

Njima je i to nepoznanica ili marginalna činjenica, pa ću u prilog otvaranja očiju, eliminiranja straha i kukavičluka navesti i sljedeće;

-Srbija je napravila agresiju, već sam rekla na BiH, ali i na Hrvatsku, jer možemo zanemariti snage JNA (mada znamo na čiju stranu su se stavile), ali teritorijalci Srbije napadoše i Hrvatsku i BiH. Znano je da su vojske BiH i Hrvatske vodile obrambeni rat na, i za svoju teritoriju.

Stvarno mi nije jasno što Hrvati sa obje strane Une i Save šute?

U liku nekakvih kvazi političara i novinara, čuli smo i komentar, valjda u funkciji obrane Hrvatskih čelnika u BiH, koji apliciraju u državnoj vlasti.

Da, čuli smo opet nesuvisle komentare! Što ako BiH podigne tužbu protiv Hrvatske?

Tek to neznanje,… pa valjda to mora isprovocirati svakog Hrvatskog domoljuba.

Pitati ću;

-da li je agresija BiH na Hrvatsku, kada zrakoplovi iz Mostara i Bihaća granatiraju Zadar, Šibenik…

-da li je agresija BiH na Hrvatsku, kada topništvo iz Trebinja granatira po Dubrovniku ili iz Posavine po Slavoniji.

Možda gospoda ne zna za dogovore Izetbegović-Tuđman koji su prethodili združenim operacijama i 1995.godine oslobađanju velikog dijela BiH. To je bilo sudjelovanje ABiH, HVO-a i HV-a!

I da nije bilo sporazuma, zna se koliko oslobodilačke snage, imaju pravo odbaciti agesora od svoje državne granice.

Mogu postaviti i pitanje, kako optuživati državu koja je skrbila o 350 tisuća BiH izbjeglica i koja je osigurala transport, a i osobno sudjelovala u pomoći Bošnjacima u vrijeme rata.

Eto, i to odšutiše BiH Hrvati, kako već rekoh i oni koji predstavljaju nacionalnu politiku i oni koji vode braniteljske udruge.

Kada već postavih mnogo pitanja, ne mogu ne pitati, opet gospodu iz zakonodavne i izvršne vlasti, koja se predstavlja da zastupa hrvatski narod u BiH.

Gospodo dužnosnici, ne vjerujem da niste čuli, ali gdje vam je moral da prečujete izjave; Gospodin Bakir Izetbegović, kao gost u jednoj TV-e emisiji (CD Face) reče kako će se oni, Bošnjaci i Srbi dogovoriti, a na novinarovu upadicu, gdje su tu Hrvati, iritirajuće i ignorirajuće, reče ; “Pa dobro čuti ćemo i Hrvate”!

Da Izetbegović nije usamljen, također u jednoj informativnoj emisiji (od 16. veljače 2017.godine), gospodin Nermin Nikšić, lider SDP-a reče: “Srbi u Hrvatskoj mogu tražiti ista prava kao i Hrvati u BiH”.

Da ne znam i ne poštujem obrazovanje gospodina Nikšića, rekla bih ne zna, omaklo mu se, ali … Sigurna sam da taj gospodin dobro zna razlikovati konstitutivnost od nacionalne manjine u jednoj državi! Puče moj hrvatski, neću dalje nabrajati, niti gafove, ako to jesu, niti političke poruke čelnika Bošnjačkog i Srpskog naroda.

Za kraj, savjest mi je čista! Rekla sam javno što mislim, rekla sam ovo više puta, pa… Tko će pred narodnim sudom odgovarati za propušteno, ne znam, ne znam ni kada će narod taj sud pokrenuti, ali da hoće u to sam sigurna!

Zagreb, München, Berlin, Stockholm.., su blizu i uvjek se može do njih, ali za neka ugašena ognjišta i 22 godine je bilo nedovoljno da se upale, a stoljećima su gorjela!

Čiji je to problem, čija je to obveza? Tko će, ako ne vi???

Autor: Dr. Diana Zelenika
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});