fbpx

MAŠALA: Popis ratnih zločinaca iz BiH koji su dobili novčanu pomoć!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Iako Zakon o pravima branitelja i članova njihovih porodica zabranjuje dodjeljivanje pomoći ratnim zločincima, veliki broj presuđenih i optuženih zločinaca godinama je primao tisuće maraka donacija. Žurnal objavljuje spisak lica s područja čitave BiH.

Zakon o pravima branitelj i članova njihovih porodica Federacije BiH je precizan – osuđeni ratni zločinci i njihove porodice nemaju nikakva prava kada je u pitanju boračka populacija.

Tako je navedeno u stavu tri 36. člana Zakona.

„Prava, prema ovom Zakonu, ne mogu ostvariti: lica koja su osuđena pravomoćnom sudskom presudom zbog izvršenja težih krivičnih djela protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine, krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava i krivičnih djela protiv Oružanih snaga, članovi porodice lica koja su osuđena za djela iz stava 1. tač. 1., 2. i 3. ovog člana“, navedeno je u Zakonu.

Unatoč ovim zabranama, brojni pravomoćno osuđeni ratni zločinci dobijali su proračunski novac koji je Ministarstvo za boračka pitanja FBiH prethodno prebacivalo na račun Fondacije za pružanje pravne pomoći čiji je osnivač koordinacija boračkih udruženja sa Šerifom Patkovićem na čelu.

NISMO MI, NE ZNAMO TKO JE

„Novac nije prebacivalo Ministarstvo, već Fondacija“, pojašnjava u razgovoru za Žurnal ministar za braniteljska pitanja Salko Bukvarević.

No, u svakoj odluci kojom je Bukvarevićevo Ministarstvo odobravalo novac ovoj Fondaciji navedeno je da će izvještaj o utrošku biti dostavljen na kraju proračunske godine.

„Oni su nas izvještavali o utrošku, ali mi ne znamo da li je novac koji je odobrilo Ministarstvo prebačen osobama koje su osuđene za ratne zločine ili je to prebačeno osobama čiji su sudski postupci u toku“, kaže Bukvarević.

No, da su se izvještaji detaljnije čitali, vidjelo bi se da je Fondacija isključivo raspolagala i dijelila novac koji je prethodno dobila iz budžeta. Tako se među donatorima Fondacije, osim Ministarstva za braniteljska pitanja FBiH pojavljuju Općina Stari Grad Sarajevo, Ured dopredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, Općina Ilidža, Općina Vogošća, Ministarstvo za boračka pitanja Ze-Do kantona, Općina Jajce, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općina Vitez, Općina Centar Sarajevo, Općina Hadžići, te Ured bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Nije mi poznato da je taj novac prebacivan ratnim zločincima“, reći će Bakir Izetbegović, koji je svakom svojom odlukom o dodjeli novca obavezao Fondaciju da mu dostavi detaljan izvještaj o utrošku.

KOJI ZLOČINCI SU DOBILI NOVAC

No, izvješaji, očito, ne služe ničemu, ali donirani novac, kojeg raspoređuju kadrovi SDA Šerif Patković i Esad Delić služi, itekako, svojoj svrsi- financiranju ratnih zločinaca.

Nihad Bojadžić je, kako smo već objavili, u januaru prošle godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica. Unatoč pravomoćnoj presudi od Fondacije je 20. veljače 2017. godine dobio 3000 maraka. I godinu ranije, ali tada samo pravomoćno osuđeni ratni zločinac, Bojadžić je dobio 4 tisuće maraka, što znači da je od Fondacije ukupno naplatio 7 tisuća maraka.

Kanton Sarajevo

Sa područja Kantona Sarajevo, Fondacija je, što osuđenicima, što optuženicima za ratne zločine, isplatila ukupno 128 tisuća maraka budžetskog novca. Najviše je novca dobio dugogodišnji kadar SDA i AID-a Edhem Godinjak kojem se sudi zbog ratnih zločina na području Trnova. Njemu je isplaćeno 13 tisuća maraka. Sakiba Mahmuljina, generala s penzijom većom od dvije tisuće maraka, Fondacija je pomogla sa 6000 maraka.

Krajina

Najmanje dvojica pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca iz Krajine također su dobili novac. U listopadu 2014. godine Suad Kapić je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina. Fondacija mu je 20. 2. 2017.godine dodijelila dvije tisuće maraka.

Adila Ružnića, koji je još 2015. godine pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na tri i po godine zatvora zbog ratnih zločina, Fondacija je pomogla sa 2000 KM. Druga doznaka od 2000 KM glasila je na njegovu porodicu, tako da je porodica pravomoćno osuđenog ratnog zločinca dobila ukupno 4000 KM. Fondacija je, na području Krajine, pomogla ukupno 25 osoba koje su ili osuđene ili optužene za ratne zločine. Za te namjene izdvojeno je 98 tisuća maraka proračunskog novca.

Tuzlanski kanton

Sa područja Tuzlanskog kantona Fondacija je ukupno pomogla 10 osoba optuženih za ratne zločine. Najviše novca isplaćeno je Sabahudinu Muhiću zvanom Mrčo optuženiku za ratne zločine u Srebrenici i dugogodišnjem pratitelju Nasera Orića koji je pred tuzlanskim pravosuđem nekoliko puta osuđivan za druga krivična djela. Muhić je dobio 9000 KM od ukupno 40 tisuća koliko je Fondacija isplatila optuženicima sa područka TK, piše Zurnal.info.

Zeničko – dobojski kanton

U ožujku 2016. godine, Kantonalni sud u Zenici je nakon obnovljenog suđenja osudio Vahida Hadrovića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina u Kaknju. U decembru iste godine Hadroviću je iz Fondacije isplaćeno tri tisuće maraka.

Osim njega, Fondacija je i pravomoćno osuđenog ratnog zločinca iz Visokog Miralema Čengića nagradila sa 1500 maraka proračunskog novca.

Optuženicima i osuđenicima za ratne zločine s područja Ze-Do Kantona ukupno je isplaćeno 18 tisuća maraka. Novac su još dobili Asim Mešinović (2000 KM), Jasmin Šarić ( 4000 KM), Samir Selimović (1500), Izet Kulaš ( 2000 KM) te izvjesni S.M. kojeg je Fodacija počastila s 4000 KM.

Srednjebosanski kanton

S područja SBK novac su dobila najmanje trojica pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca. Senad Dautović u studenom 2014. godine pravomoćno je osuđen za ratne zločine u Bugojnu na sedam godina zatvora.

Od Fondacije je, tijekom 2016. i 2017.godine dobio 5 tisuća maraka. Još 2011. godine Enes Handžić pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora. Šest godina kasnije, pravosnažno osuđeni ratni zločinac od Fondacije je dobio četiri tisuće maraka.

Hanefija Prijić pravomoćno je osuđen na trinaest godina zatvora zbog ubojstva talijanskih humanitaraca. Dodijeljeno mu je ukupno 10 tisuća maraka. Za optužene i osuđene ratne zločince sa područja SBK ukupno je izdvojeno 75 tisuća maraka.

Hercegovina, Brčko, Podrinje, RS

Za područje HNŽ-a Fondacija je izdvojila 67 tisuća maraka, a novac je dodijeljen najmanje trojici pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca.

S teritorije Brčko Distrikta novac su dobile dvije osobe, od kojih je jedna nepravomoćno osuđena za zločine. Za optuženike s područja BPK ukupno je izdvojeno 7 tisuća maraka, dok je s teritorije RS-a pomoć dobilo ukupno 7 optuženika za ratne zločine, među kojima je i vlasnik građevinske firme Izet Arifović Ćiza.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI