fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Boris Šćitar / Pixsell

Mate Granić na korak do zatvora

Autor: I. Delić

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u svojem prvom javnom nastupu potvrdio je da DORH I USKOK sudjeluju u istrazi vezanoj uz aferu Hypo naglasivši da postoje naznake kako su u određene nezakonite aktivnosti umiješani hrvatski državljani. Premda pisanju Jutarnjeg lista u tom slučaju obrađivan je i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić što je vidljivo u izvještaju SOKO Hypa.

Austrijska policija provjeravala je li li račun kojega je Granić ispostavio tvrtki kćeri Hypo banke Monarola u Lihtenštajnu 17. rujna 2007. fiktivan, a radilo se o fakturi na 200.000 eura. Glavni razlog za istragu je taj što je  Hypo platio crnim, ranije izvučenim novcem s računa spomenute tvrtke u Lihtenštajn. Osim toga, plaćanje nije išlo osobno Graniću ili njegovoj konzultantskoj tvrtki u Zagrebu, već je na njegov zahtjev isplaćeno na račun njegove odvjetnice Nataše Murić u Švicarsku. Granić je konzultantski ugovor s Monarolom sklopio 18. rujna 2007., dok je sama faktura nosila datum 17. rujna, a istražitelji su primijetili da je na ugovoru netko pokušao prepraviti datum i 18. pretvoriti u 16. rujna. Nakon prikupljenih dokaza policija je došla do zaključka da u ovom slučaju ipak nema dokaza da bi se radilo o fiktivnom računu.

Pritom ističu da je Granić “de facto dobio zadatak od Hypo Bank International da lobira kod Hrvatske narodne banke da izda suglasnost za prodaju Hypa Bavarskoj Landes banci (BLB) te je dozvola i izdana u to vrijeme, 12. rujna 2007. godine. Inače, nije ovo prvi put da se Granićevo ime vezuje uz ovu aferu bivši ministar bio je prvi svjedok u procesu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za posao s Hypo bankom i te prigode izjavljivao je kako je to jedan od najboljih poslova koje smo odradili.

“Predložili su kredit od 20 milijuna njemačkih maraka, što bi danas bilo deset milijuna eura. Tim novcem kupili smo devet zgrada koje su poslužile kao naše ambasade u inozemstvu. Mislim da je kamata bila oko osam posto i to u vrijeme kada je kamata na kredit u Hrvatskoj bila 30 do 40 posto. To je bio jedan od najboljih poslova koje smo odradili, sve je bilo napravljeno u interesu hrvatske države”, tvrdio je Granić dodajući da je to bila odluka Vladu koju je donio ministar financija Božo Prka.

Mediji su u više navrata povezivali Granića s mutnim poslovima austrijske banke i to u razdoblju od 2006. do 2008. godine, a portal Necenzurirano.com također se bavio ovim slučajem. Pisalo se tako kako posjeduju tajno revizorsko izvješće o kreditnom porftelju Hypo Alpe Adria Grupe temeljem kojeg je pokrenuta istraga protiv Granića. Bivši ministar, pisalo se tada, zapao je u ruke austrijskih istražitelja zbog sumnji da je kao visoki državni dužnosnik RH bio dio posredničke mreže koja je sudjelovala u sumnjivim financijskim poslovima Hypo Grupe na Balkanu.

Istraga protiv Granića prema tadašnjim napisima trebala je dovesti do rasvjetljavfanja samog početka poslovanja Hypo grupe u Hrvatskoj, a pod istragom su navodno bil ugovori koje je Hypo Bankom potpisala s Vladom RH 1995. godine o odobravanju gotovinskog kredita HDZ-ovoj Vladi, a posrednici u tom poslu su prema sumnjama bili Granić te bivši premijer Sanader.

Sredstva kredita u iznosu od 139 milijuna i 300 tisuća austrijskih šilinga prebačena su već 3. veljače 1995. godine na poseban tajni račun kod Hypo banke Klagenfurt, a Sanader i Granić dvije su godine, ilegalno raspolagali sredstvima sa tajnog računa broj 1141899 kod Hypo banke Klagenfurt. Svu tui farsu pokušao je objasniti i sami Granić nazivajući pisanje ovog medija podvalom. No, izgleda da se repovi te hobotnice i danas šire pa se legitimno zapitati hoće li se Granić ubrzo pridružiti bivšem premijeru koji dane krati u remetinečkoj ćeliji. Inače, o ovom političkom mrtvacu nedavno je govorio Ivica Pančić tvrdeći da je on krivac za Zorana Milanovića.

“Za sve je kriv Mate Granić. Upravo će on, tako kažu, nakon Tuđmanove smrti, uputiti zabrinutog Z.M., koji je vjerno služio Tuđmanovu režimu u Ministarstvu vanjskih poslova, da se učlani u SDP. A ako je dosljedan u svojim namjerama, onda i projekt Kolinda-predsjednica za cilj ima uništenje i HDZ. U tom slučaju, pola mu je oprošteno”- tvrdio je Pančić.

Autor: I. Delić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});