fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEKTIĆ: Odlazak Salihovića je početak uhićenja “krupnih riba”

Autor: rtvbn.com

SARAJEVO - Kancelarija disciplinskog tužitelja podnijela je danas Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu BiH disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je ovakav razvoj situacije očekivan, te da se nakon dolaska nekog drugog na poziciju glavnog tužitelja može očekivati početak obračuna sa velikim koruptivnim aferama.

Mektić navodi da je za njega tužba protiv Salihovića bila očekivana, s obzirom na količinu dokaza koji su pribavljeni o zloupotrebi položaja, ali kaže da je očekivao da će ova tužba biti prioritet VSTS-a.

“Ukoliko imate takvu situaciju, kada je u pitanju glavni tužitelja, da je u pitanju mešetarenje sa nekim predmetima, onda to mora biti prioritet, ne možete čekati mjesec, dva da se te stvari razvijaju i da kalkulira kako će se razvijati neke političke prilike pa da uskladite svoje ponašanje sa nekim političkim odnosima. To nije bilo korektno, to se trebalo prije završiti. Sve ostalo je za mene bilo očekivano i treba da se desi što prije kako bi onda nesmetano krenuli u obračun sa krupnim koruptivnim aferama”, kaže Mektić.

Navodi da je kod izbora nove osobe ključno da se radi o profesionalcu koji ima dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se suprotstavi kriminalu i korupciji, a da će takav imati podršku cijelog sigurnosnog sektora. Ministar sigurnosti vjeruje da će odlaskom Salihovića početi i uhićenje “krupnih riba”.

“Ovdje postoji sav dovoljan ambijent, ima dovoljan broj tužitelja u Tužiteljstvu koji su spremni da se uhvate ukoštac sa time, ali ne može se to realizirati ako glavni tužitelj nije čovjek koji je također opredijeljen, da daje podršku i vjetar u leđa svim tim tužiteljima”, ističe Mektić i dodaje da očekuje da sada počne funkcionirati institut konfiskacije imovine.

Mektić je ranije kritizirao Salihovića u vezi s istragama koje se vode u vezi s Bobar bankom i Pavlović bankom, a kaže da je o ovom slučaju prestao pričati kada je u tu priču ušao generalni tužilac, jer je vjerovao da će institucije da odrade svoj dio.

Predmet protiv Gorana Salihovića registriran je u prvoj polovini augusta, a iz VSTS-a su tada rekli da će UDT poduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije.

Mektić kaže kako se nada da će ovaj put VSTS tražiti osobu koja ima profesionalno iskustvo, odlučnost, hrabrost i poštenje:

“To su ključne karakteristike glavnog tužioca i ako se opet bude izabrala osoba bez tih kvalifikacija, pitanje je vremena kad ćemo opet zapasti u iste probleme”.

Autor: rtvbn.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});