fbpx

Mektić opet obmanuo javnost: Tužiteljstvo BiH ne vodi istragu protiv komesara MUP-a HNŽ-a Ilije Lasića!

Autor: Josip Šimić

MOSTAR - „Komesar policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ilija Lasić, koji je zapovjedio zaustavljanje konvoja s migrantima na prijevoju Ivan prije nekoliko dana, podnijet će tužbu za klevetu, zbog tvrdnji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je počinio državni udar, a u drugom koraku nakon prikupljanja relevantnih dokaza, podnijet će i kaznene prijave zbog zlouporaba u odlučivanju dijela državnih institucija koje su krivotvorile odluke Vijeća ministara BiH“ - izjavio je jučer za medije Davor Bunoza, odvjetnik komesara MUP-a KNK Ilije Lasića.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, komentirajući navode, da će komesar MUP-a HNŽ-a Ilija Lasić podnijeti protiv njega tužbu za klevetu, izjavio, da ga „tužba uopće ne interesira, te da se u Tužiteljstvu BiH vodi istraga i da je predmet obrade iste komesar MUP-a HNŽ-a Ilija Lasić“ – izjavio je ministar Mektić za medije.

Međutim, naš izvor iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine tvrdi drugačije: „nema nikakve istrage na Tužiteljstvu BiH po pitanju zaustavljanja migranata na prijevoju Ivan prije nekoliko dana, niti se protiv komesara Ilije Lasića vodi istraga, niti je isti predmet obrade Tužiteljstva BiH. Komesar MUP-a HNŽ-a Ilija Lasić saslušan je u svojstvu svjedoka i njegovo trenutno stanje je to. Komesar MUP-a HNŽ-a Ilija Lasić nije bio uhićen, niti priveden, kako su to pojedini mediji spinovali“ – tvrdi naš izvor!

Naime, dežurna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Merisa Nurkić izdala je usmenu Naredbu SIPA-i, da se u svojstvu svjedoka, u prostorijama SIPA-e u Mostaru, sasluša komesar MUP-a HNŽ-a Ilija Lasić!

Podsjećanja radi, na sličan način, na jednoj od prošlogodišnjih press konferencija, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je, kako je predsjednik Općinskog suda u Tesliću Zdravko Popović „kriminalac“, obzirom, da je tada, protiv istog, tekao krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli. Samo godinu dana kasnije, točnije 15. 03. 2018. godine, predsjednik Općinskog suda u Tesliću Zdravko Popović pravomoćno je oslobođen svih optužbi, koje su mu se stavljale na teret po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, a ministar Mektić ni nakon pravomoćne presude niti da se izvine!

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić izjavila je tada, da je oslobađajuća presuda u slučaju protiv predsjednika Općinskog suda u Tešnju Zdravka Popovića dokazala da je Popović nevin, te da ona ne štiti kriminalce u pravosuđu.

Predsjednik Općinskog suda u Tesliću Zdravko Popović i potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić tada su se osobito našli na udaru i kritikama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na njegovim skandaloznim press konferencijama. Naime, na jednoj od prošlogodišnjih konferencija, ministar Mektić je optužio potpredsjednicu VSTV-a BiH Ružicu Jukić da „ona štiti Zdravka Popovića, ali da on neće da štiti takve Srbe kriminalce“ – izjavio je tada ministar Dragan Mektić.

“Eto koje Srbe štitim – one za koje znam da su pošteni i u redu, što je presuda dokazala”, rekla je Jukićeva, konstatirajući da je presuda Popoviću dokazala da on nije kriminalac i da ona ne štiti kriminalce u pravosuđu!

“Vidjeli smo da je imao sva odobrenja za prijem pripravnika i za naknade koje su mu stavljane na teret, te da nema razloga da bude suspendiran”, istakla je Jukićeva i konstatirala da to nije nekome odgovaralo zbog čega su uslijedile optužbe da štiti kriminalce. Prema Jukićevim riječima, „izjavama da je netko kriminalac Mektić je pokazao da ne poštuje pretpostavku da je neko nevin dok se ne dokaže drugačije“.

“Kada javna ličnost izrekne nešto takvo, to ima veću težinu nego kada to kaže običan građanin”, rekla je Jukićeva i dodala da bi zbog toga službenici morali voditi računa i poštovati pretpostavku nevinosti, pogotovo ako je VSTV BiH odbacio optužbe protiv nekog od nositelja pravosudnih funkcija. Zdravko Popović našao se na udaru neviđenog medijskog linča. Mediji su tada o istom izvještavali drastično kršeći prepostavku nevinosti istog. Ministar Dragan Mektić je na svojim press konferencijama bio izričit: „Popović je kriminalac, a Ružica Jukić štiti takve kriminalce“!

Nije na odmet napomenuti, da je nedavnom presudom Općinskog suda u Sarajevu, ministar Mektić oglašen krivim za klevetu, koju je protiv njega podnijela dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić!

Autor: Josip Šimić

ZADNJE VIJESTI