fbpx

MEKTIĆ: U BiH trenutno između 2.000 i 2.300 migranata

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Od početka godine do juče u Bosni i Hercegovini registrirano je 10.881 migranta, a trenutno ih u BiH boravi između 2.000 i 2.300, izjavio je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Od ukupnog broja 9.758 migranata iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, dok je mali broj njih podnio zahtjev, a taj broj je ispod 10 posto To potvrđuje činjenicu da nisu zainteresirani za  ostanak u BIH, već imaju namjeru da idu dalje prema zapadnoj Europi”, rekao je danas Dragan Mektić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Operativnog stožera  za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini Mektić je istakao da je vršena analiza broja migranata koji se trenutno nalaze u BiH.

“U posljednjih mjesec dana njihov broj se značajno smanjio i pretpostavljamo da boravi od 2.000 do 2.300 migranata, a znate da smo ranije govorili o broju između četiri i pet hiljada”, kazao je Mektić i dodao da je nemoguće imati točan podatak jer se registriraju  kod dolaska ali ne pri odlasku iz zemlje.

Naglasio je da i dalje nije odobren ni jedan azil migrantima, bez obzira što postoji određeni broj podnesenih zahtjeva.

“Netočne su sve manipulacije koje govore o nekontrolirano  velikom broju migranata, o desetinama hiljada. Sjetite se priča koje su se pojavljivale o 150.000 da neko želi da dovede i promjeni nacionalnu strukturu”, kazao je Mektić i dodao da podaci i brojevi govore sve, da se značajno smanjuje broj migranata u BiH i da odlaze iz zemlje što potvrđuje da je BiH zemlja tranzita, a ne krajnja destinacija migranata.

Prema njegovim riječima manipulacijama o broju migranata bavili su se domaći političari koji nisu imali valjan odgovor na krizu u RS i BIH, a kojima je lakše baviti se takvim manipulacijama nego problemom odlaska mladih iz RS i BiH.

On je istakao da će dodao da će dodatne policijske snage biti upućene na granicu i pojačati zaštitu pri ulasku u BiH zahvaljujući čemu će uz pojačan intenzitet odlaska iz BiH i dalje biti u prilici da smanjuju broj migranata u BiH.

“Odredili smo tri prihvatna centra – Bihać, Kladuša i Cazin, uspostavljaju se kapaciteti i hotel Sedra se popunjava. Taj problem ćemo staviti pod apsolutnu kontrolu”, kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima trenutna situacija pokazuje da zemlje u okruženju imaju daleko veći problem sa migrantima.

Odgovarajući na pitanja novinara o hiljadama migranata koji u Loznici čekaju da uđu u BiH rekao je da je to jedan od razloga zbog koji se dodatno pojačava zaštita granica.

Za određen broj migranata koji borave u BiH postoji osnovu sumnje koji pokazuje da bi mogli pripadati radikalnim ili kriminalnim grupama.

“I ja sam iznenađen da je među njima onoliki broj uživalaca droga”, kazao je on.

Govoreći o krijumčarenju migranata napomenuo je da je do sada uhapšeno oko 35 do 40 osoba.

“Tu se vrti ogroman novac, krijumčari zarađuju ogroman novac i ako nešto drastičnom zamjerim EU je što nije uspostavila kapacitet da na ovoj ruti, od Azije preko Europe spriječi tu vrstu organiziranog kriminala. EU je imala kapacitet i pravnu osnovu da se u ovoj ruti ne involvira toliki kriminal”, dodao je Mektić, prenosi Anadolija.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI