fbpx

MERKEL: Njemačka je nezavisna u izboru vlastite politike

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se, odgovarajući na tvrdnju predsjednika SAD Donalda Trumpa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru vlastite politike, prenosi Reuters.

Merkel je, tri sata nakon što je, kako Reuters ocjenjuje, Trump pokrenuo tiradu oko njemačkog uvoza ruskog plina i sporosti u povećanju davanja na obranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO-a u Bruxellesu.

“Ja sam osobno  iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Ona je također branila doprinos koji Njemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trumpa previše opteretila poreske obveznike u SAD.

Njemačka kancelarka je ocijenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO.

“Njemačka je druga (od članica NATO) po osiguravanju trupa (za misije), najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažnoangažirani u Afganistanu. Time također branimo interese SAD”, poručila je Merkel.

Njemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen , reagirajući na optužbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom”, izjavila je von der Leyen na skupu koji prati samit NATO-a.

Ona je to rekla samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tokom zajedničke press konferencije sa Stoltenbergom.

“Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI