fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MERKEL ZAKAZALA RODITELJSKI SASTANAK: Članovi Predsjedništva BiH putuju u Berlin!

Autor: Dnevno.ba

BERLIN - Kako doznaje Slobodna Bosna, njemačka kancelarka pozvala je u posjetu tri člana Predsjedništva BiH s kojima želi razgovarati o provedbi dogovorenih reformi i otklanjanju prepreka za prijem BiH u punopravno članstvo EU.

Merkel je prije dvije godine inicirala novu europsku strategiju za BiH, koja u prvi plan stavlja ekonomske reforme i stvaranje povoljne klime za razvoj poduzetništva i privlačenje stranih investicija u BiH.

Na inicijativu Angele Merkel u Berlinu je sredinom 2014. godine održana konferencija posvećena zapadnom Balkanu na kojoj su sudjelovali šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova i ministri privrede zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije te Albanije.

Cilj inicijative koju je pokrenula njemačka kancelarka Merkel je, kako je tada priopćio njen glasnogovornik Steffen Seibert, da se EU u vremenskom periodu od narednih nekoliko godina, pozabavi otvorenim pitanjima u regiji i pruži nove impulse za njihovo rješavanje.

“Pri tome se prije svega radi o podršci i jačanju međusobne suradnje zemalja regije ali i podršci u političkom i ekonomskom približavanju Europi, koje podrazumijeva i jačanje pravnih država. Njemačka stoji iza europske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, za koju je dala svoj pristanak” – naveo je tada u priopćenju Steffen Seibert.

Na Berlinskoj konferenciji 2014. godine, Europska unija je formirala poseban fond za držaave zapadnog Balkana vrijedan milijardu eura iz koga bi se financirali zajednički infrastrukturni projekti.

Godinu kansije, u srpnju 2015. godine, njemačka kancelarka boravila je u službenoj posjeti BiH. Nakon sastanka s bosanskohercegovačkim službenicima, tada je poručila da je napredak cijele regije moguć samo ako se sve države, uključujući i BiH, “kreću u pravcu dijaloga i pomirenja”.

U svom govoru podsjetila je da je Njemačka prošle godine podnijela inicijativu o europskom putu BiH.

“U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići. Posebno su komplicirani, ali cijela regija može da napreduje samo ako se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu – pravcu dijaloga i pomirenja. Razvojem ove države može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Idući korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidatkinje. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende”, poručila je Merkel nakon sastanka.

“Znamo da je pred Bosnom i Hercegovinom donošenje teških odluka, posebno u području ekonomskih i socijalnih reformi, ali to je ono što će osigurati daljnji napredak zemlje”, zaključila je Merkel.

Nije tajna da države Zapadnog Balkana do sada nisu uradile puno toga kako bi definirale listu zajedničkih prioriteta i započele njihovu realizaciju.

Mada je Europska komisija poztitivno ocijenila napredak BiH ostvaren u 2015. godini (bio je to najbolji izvještaj do sada!), evidentan je izvjesni zastoj u provedni zacrtanih reformi tijekom prvih nekoliko mjeseci 2016. godine.

Kako doznajemo, regionalna suradnja i provedba reformi u BiH, dominirat će na preedstojećem sastanku Angele Merkel s članovima Predsjedništva BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});