fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Migranti gaze Drinu da bi ušli u BiH pa nastavili ka EU

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosni i Hercegovini sve je više ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći zemalja Europske unije. Prema službenim podacima, najviše ilegalnih ulazaka je na području Trebinja i Zvornika. Vlasti na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika nadaju se brzom rješenju problema, javlja N1.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nedavno je upozorio da je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovno aktivna jer sve je veći broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe. On je kazao da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog problema koji raste, a nastaje zbog propusnosti granice između Albanije i Crne Gore, koju bi, kako kaže, trebalo što prije zatvoriti. Prema posljednjim službenim podacima BiH posljednjih godina bilježi porast broja ilegalnih migranata, što je osobito izraženo od početka 2018. godine.

Najveći broj pokušaja ilegalnih ulazaka zabilježen na jugoistoku i sjeveroistoku BiH, odnosno na području Trebinja i Zvornika. Glasnogovornik CJS Zvornik Miljan Bobar navodi da je na području općina Bratunac, Srebrenica i Zvornik od početka 2018. godine policija evidentirala 51 osobu za koju se sumnja da je ilegalno prešla granicu u BiH. Mjesto gdje migranti prelaze granicu nije sa sigurnošću utvrđeno. Pretpostavlja se da su, u početku barem, prelazili preko novoizgrađenog mosta između Ljubovije u Srbiji i Bratunca, nazvanog „Bratoljub“ koji još nije u funkciji, jer prilazni putevi i objekti graničnog prelaza na bosanskoj strani nisu još uvijek urađeni.

Od prije nekoliko dana policija stalno dežura na mostu, ali između graničnih prelaza koji su u funkciji, na starom „Ljubovijskom“ i mostu u Skelanima je tridesetak kilometara „krivudave“ Drine koja se čamcem prelazi brzo, a ponegdje ju je moguće i pregaziti. Prelaz je moguć i na jezeru Perućac u dužini od oko 50 kilometara koje dobrim dijelom pripada općini Srebrenica. Zamjenik načelnika općine Bratunac Salih Dubičić kaže da se migranti ne zadržavaju u Bratuncu.

„Čuli smo da je nekoliko migranata iz Srbije prešlo u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na području naše općine. Pretpostavljamo da su došli preko mosta „Bratoljub“ koji još nije u upotrebi iako je urađen“, ističe Dubičić. Iako iz policije apeliraju na građane da pojavu nepoznatih osoba za koje posumnjaju da su migranti odmah prijave na dežurni telefon, to se sudeći prema pričama pojedinaca, često ne događa. Između Bratunca i Skelana obalom Drine je magistralni put kojim se stiže i do rudnika olova i cinka „Sase“ koji je na teritoriju općne Srebrenica.

Prije nekoliko dana jedan rudar, koji ne želi da mu se spominje ime, idući na posao u automobilu s još dvojicom kolega sustigao na putu grupicu migranata kako idu u suprotnom smjeru od Bratunca.

„Zastali smo pored njih. Bili su mokri, ljudi tamne puti. Strah im se vidio u očima. Pokušali smo se sporazumjeti. Nismo razumjeli što oni govore, ali su oni očito shvatili da ne idu u željenom smjeru. Govorili su nešto očito nama se zahvaljujući i okrenuli se natrag put Bratunca.

Nismo ih prijavili policiji. Ne znam što je poslije bilo s njima“, priča rudar. Jedan vozač autobusa na liniji Srebrenica-Sarajevo kaže da je nedavno primio dvojicu tamnoputih putnika koji su pričali na njemu stranom jeziku: „Razumio sam da žele u Sarajevo ali nemaju novca. Sažalio sam se na njih jer i ja sam u prošlom ratu bio izbjeglica, znam kako je to biti i pustio sam ih bez karte iako sam i ja mogao zbog toga imati problema da je naišla kontrola.

Mimikom sam ih pitao jesu li gladni i kupio im po dva bureka. Klanjali su mi se, kao da sam im janje na ražnju dao. Otišli su skroz pozadi na klupu i do Sarajeva su prespavali“, dodaje vozač autobusa. Kada je riječ o otkrivenim ilegalnim migrantima u najvećem postotku su to punoljetni muškarci koji putuju sami, a u nekoliko slučajeva otkrivene su žene i maloljetnici. Načelnik općine Bratunac Nedjeljko Mlađenović o sve većem broju ilegalnih migranata u ovom kraju kaže kako je poznato da je Drina granična rijeka, i tu je najlakše narušavenje granice.

Prije nekoliko dana u bratunačkom selu Pobrđe, policija je u večernjim satima zatekla grupu od 12 osoba za koje je utvrđeno da su državljani Libije, Alžira, Sirije, Maroka i Tunisa, a prilikom kontrole nisu imali nikakve dokumente. S njima je bilo teško ostvariti kontakt zbog nepoznavanja jezika.

Na ovo načelnik Mlađenović dodaje: „Ovo pokazuje da je trend u porastu jer očito na drugim destinacijama ne prolaze, na Mađarsku i Hrvatsku, sad idu na Hercegovinu i za očekivati je sve veći broj migranata ovdje na Drini tako da se u narednom razdoblju moramo ozbiljno posvetiti tome kako bi se problem riješio.“

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});