fbpx

MIKE POMPEO: Sjeverna Koreja za nekoliko mjeseci može dostići prag nuklearne države

Autor: Geopolitika.news

WASHINGTON - Mike Pompeo, direktor američke obavještajne službe CIA-e, na forumu o sigurnosti, održanom 19. listopada u Washingtonu, izjavio je, kako Sjevernu Koreju od značajnog poboljšanja njezinog nuklearnog arsenala „dijeli nekoliko mjeseci“. Njegove riječi prenjela je agencija Associated Press.

Šef američkih obavještajaca je rekao, kako je osjetna razlika između sposobnosti bilo koje zemlje lansirati jednu balističku raketu s atomskom bojevom glavom i mogućnosti proizvodnje velike količine atomskog bojevog materjala i njegovih nositelja, a također i razvoja svog nuklearnog arsenala.

Dakle, iz riječi Mikea Pompea može se zaključiti kako Sjevernu Koreju od ovog drugog dijeli još svega nekoliko mjeseci.

Pompeo se požalio i na „nesavršenu“ razinu dostupa obavještajnih podataka o sjevernokorejskom atomskom programu, koja onemogućuje precizno procjenjivanje mogućnosti Pjongjanga za dostizanje praga posjedovanja značajne količine nuklearnog arsenala.

Direktor CIA-e se osvrnuo i na Kinu, kazavši, kako je ona „već učinila više nego se od nje očekivalo“ za obuzdavanje nuklearnih ambicija sjevernokorejskog režima. Ali Peking „može učiniti još više“, naglasio je Pompeo.

Autor: Geopolitika.news

ZADNJE VIJESTI