fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MILE LASIĆ : Čovićev počasni doktorat je bez zasluga i iz pogrešnih razloga!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Profesor Mile Lasić prokomentirao je situaciju nakon što je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović dobio počasni doktorat na zagrebačkom Sveučilištu. Za BHRT profesor Lasić kaže da je ovaj doktorat dodijeljen tek tako, bez zasluga i uz pogrešna objašnjenja.

“Kazano je da ga se nagrađuje za njegov doprinos usmjeravanju migracijskih tokova u pravcu Hrvatske čime je popravljena populacijska slika u Hrvatskoj. Riječ je o čistoj katastrofi koja će se uzimati za primjer kako se to ne smije raditi”, smatra profesor sa mostarskog Sveučilišta Mile Lasić.

On kaže da se u postjugoslavenskim zemljama, dodjelom počasnih doktorata radi usluga političarima koji glume da su državnici, a to nisu. Sveučilišta su, smatra profesor Mile Lasić, duboko provincijalizirana, a posebno mu je žao što je jedno od najstarijih sveučilišta u regiji, Sveučilište u Zagrebu, dodijelilo sporni doktorat.

“Vodimo računa ko dodjeljuje! Ponekad se radi zaista o krasnoj gesti kojom se čini počast onom kome se dodjeljuje i samom sebi. U slučaju postjugoslavenskih zemalja zastanimo i zapitajmo se što se ovo radi? Zar smo zaista pogubili sve kriterije?”, kaže Lasić.

Mile Lasić kaže da je potrebno biti hrabar, poput profesorice Đurđice Čilić, pa se usprotiviti dodjeli doktorata Draganu Čoviću i kazati “to što je moralo biti kazano”. Profesor Lasić uvažava i potez Jurice Pavičića koji želi vratiti svoj počasni doktorat u znak protesta protiv nagrađivanja doktoratom Dragana Čovića.

“Treba se sačuvati pretjeranih euforija, kako sa slavljenjem ovoga čina, tako i njegovim apriornim omalovažavanjem. Potrebna nam je, kao i uvijek, umjerenost, te javna riječ, objektivna i odmjerena, koje je sve manje i utoliko bi i ova javna riječ trebala doprinijeti demokratizaciji samog postupka kako se ne bi ponavljalo da se mimo ustaljenih procedura i dobrih običaja u svijetu manipulira počasnim doktoratima”, rekao je za BHRT Mile Lasić.

Doktorat Čoviću zbog populacijskih dometa

Podsjećamo da je Sveučilište u Zagrebu dodijelilo počasni doktorat članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, a u obrazloženju rektora navedeno je da je to učinjeno jer su “Hrvati iz BiH izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti. Stoga je važno da Hrvatska, ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu”.

Odluka nije donesna jednoglasno. Dvanaest članova Senata ostalo je suzdržano, a pet ih se izjasnilo protiv. Protiv je bila i članica Senata pročelnica Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Đurđica Čilić, rođena Livanjka.

U svom obraćanju Senatu profesorica Čilić pobrojala je razloge zbog kojih Sveučilište ne bi trebalo dodijeliti počasni doktorat Čoviću i između ostalog navela.

“S pravom možemo posumnjati u autonomiju ovog sveučilišta i njegovih najviših upravljačkih tijela ako ono u trenutku kad je na vlasti HDZ u Hrvatskoj, dodijeli počasni doktorat čelnom čovjeku sestrinske stranke u BiH. Dopuštam da je glavni motiv povjerenstva i Rektorova prijedloga, želja da se dodjelom ovog priznanja dade simbolička potpora hrvatskom narodu, koji nedvojbeno jest u nepovoljnom položaju u Bosni i Hercegovini, osipa se i napušta BiH, a u Republici Srpskoj i nestaje.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});