fbpx

MILIČEVIĆ: Naučili smo raditi pod pritiskom i ispoštovati ćemo rokove

Autor: Fena

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH formirat će grupe u svim sektorima, čiji će članovi raditi na odgovaranju na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koji će danas europski komesar za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn predati predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Potvrdila je to Feni dopremijerka FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević ističući da će biti potrebna maksimalna koordinacija da bi se u zadanom roku odgovorilo na sva pitanja.

Federalno ministarstvo financija, kaže, intenzivirati će svoje aktivnosti, što će zahtijevati angažiranje većeg broja ljudi, koji će, kako predviđa, morati biti izuzeti iz redovitih poslova.

– Bez obzira na sve naučili smo raditi pod pritiskom te ćemo ispoštivati dane rokove, ali je činjenica da mora postojati dobra koordinacija i razumijevanje između svih sudionika u ovom procesu – navela je Milićević, dodajući da će se na osnovu odgovora procijeniti je li BiH poželjan partner EU.

Po riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića Federaciju očekuju svi standardi koje će EU postaviti pred BiH da bismo otvorili poglavlja za pristup.

– Oblast pravde u svim državama koje su pristupale EU bila je broj jedan. Nadam se da ćemo krenuti s davanjem odgovora iz uređenja vladavine prava u Federaciji – rekao je za Fenu Jozić.

S EU zakonodavstvom, naglašava, potrebno je uskladiti zakone o sudovima, visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te krivičnom postupku.

– Da bismo ispunili uvjete stečenih prava u Europskoj uniji koristiti ćemo sve kapacitete, koje su koristile susjedne zemlje u pristupu EU. Hrvatska je već pristupila, Srbija je otvorila ta poglavlja i sigurno će nam u BiH iskustva iz obiju zemalja donijeti pozitivne efekte – mišljenja je Jozić.

Članovi Odbora za europske integracije Skupštine Srbije na nedavnom sastanku u Sarajevu ukazali su da je najvažnije da „prvi skener koji se kroz odgovore postavlja bude zaista adekvatan realnom stanju“.

U ostvarenju tog cilja aktivnosti je usmjerilo i Federalno ministarstvo trgovine, čija je ingerencija, kako kaže ministar Zlatan Vujanović, vezana za unutarnji promet osiguranje jedinstvenog ekonomskog prostora i tržišta.

– Tako će dosta naših odgovora biti u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, što se odnosi na aktivnosti u vezi s pristupanjem CEFTA-i članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) – izjavio je Feni Vujanović.

Djelovanje Federacije na otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO, kaže, uskoro će biti vidljivo kroz donošenje izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini.

– Iz Zakona će biti brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Europske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine. Svjetska trgovinska organizacija vodi računa o tome da države nastave s ukidanjem trgovinskih zapreka prilikom trgovinskih pregovora i time jamči kontinuirano promicanje slobodne trgovine – zaključuje Vujanović.

Poručio je da su uposlenici Federalnog ministarstva trgovine spremni da daju kvalitetan doprinos za odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Prioritet Vlade Federacije BiH nastavlja biti „rad na euroatlantskim integracijama radi osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom“.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI