MILIĆEVIĆ: Uskoro se ukida porezna pristojba za uvjerenje o stanju poreznih obaveza

Autor: Klix.ba

SARAJVEO - Na izvanrednoj sjednici Dom naroda Federalnog parlamenta danas se očekuje izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim pristojbama i Tarifi federalnih upravnih taksi.

“Ukoliko prihvate taj Prijedlog bit će omogućeno da na snagu stupe zakonske izmjene i dopune, kojima se treba ukinuti plaćanje porezne pristojbe za uvjerenje o stanju poreznih obaveza u iznosu 15 KM. To omogućava lakši i jeftiniji pristup informacijama o stanju poreznih obaveza za podnosioce zahtjeva”, izjavila je za Fenu federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Navedene izmjene i dopune bilo je potrebno izvršiti jer je od početka primjene Zakona od 1998. do danas došlo do značajnih organizacionih promjena koje se odnose na ministarstva, kao i nadležnosti za izdavanja određenih spisa.

Zato su urađena i potrebna usuglašivanja iznosa takse iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

“Došlo je do usklađivanja pristojbi za stjecanje državljanstva stranih državljana koji imaju priznat status izbjeglica u BiH sa iznosom u RS-u i uvođenje plaćanja takse za posebnu suglasnost iz člana 26. Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine”, potvrdila je Milićević uoči izvanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta.

Također, ako delegati usvoje izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta FBiH bit će omogućeno stupanje na snagu rebalansa budžeta, budući da ga je na jučerašnjem zajedanju odobrio Predstavnički dom.

Osim toga, planirano je razmatranje predloženog novog zakona o mirovinsko i invalidskom osiguranju, kao i Nacrta budžeta Federacije BiH za 2018. godinu.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI