fbpx

MILORAD DODIK: S Čovićem se uvijek dogovorim, s Izetbegovićem malo teže!

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik u gostujući na TV1 govorio je, između ostalog, o odnosima s čelnicima SDA i HDZ-a Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem s kojima je posljednji put razgovarao na večeri lidera regije u Mostaru.

Iako je Izetbegović nakon te večere rekao da je Dodik poručio kako neće biti faktor destabilizacije zemlje, a on da neće povlačiti poteze koji vraćaju u prošlost, predsjednik RS-a se s takvim izjavama ne slaže.

Poručio je i da u političkom smislu on predstavlja stranku i RS, a na pitanje zašto ima bolje političke odnose s Čovićem nego s Izetbegovićem, odgovorio je: “S Draganom Čovićem imam razgovore duže vrijeme i uspješno smo imali dogovor o mnogo točki koje smo realizirali i držali smo se toga. S Bakirom Izetbegovićem i prethodnicima, kao što su Tihić i Lagumdžija iz SDP-a, što smo god dogovorili, nikada nije bilo realizirano”.

“Kada govorimo o ekonomskim pitanjima, Spomenut ću da smo s SDP-om u Sarajevu mi iz SNSD-a dogovorili nekih 15-ak ekonomskih točki, između ostalog, jedna je bila da se u trenutku dospijeća poljoprivrednih proizvoda zabrani uvoz tih proizvoda. Mi smo to inicirali, oni su to prihvatili. Nakon sedam dana, došli su stranici i rekli ne može… i nikada nismo to realizirali. Bili smo dogovorili i zakon o pitanju državne imovine. Isto tako, nekome se nije svidjelo i stalo se. Što smo god pokušali uraditi, nikada nije išlo”, objasnio je Dodik.

Priznao je da su Čović i on “političkom i osobnom komunikacijom izgradili određenu vrstu povjerenja”, a na pitanje postoji li ijedan političar u FBiH kojem vjeruje, odgovorio je: “Ja vjerujem onoliko koliko i meni vjeruju, stvar je i ljudskog karaktera, ne samo političkog djelovanja”.

Za predstavnike svoje stranke u institucijama na razini BiH rekao je da “tamo idu s jasnim mandatom i ne prave nikakve trule kompromise niti koalicije” te ponovio kako žele ostati u okviru izvornog Daytona i ustavnih rješenja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI