fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MIRKO ŠAROVIĆ: Rusija će stopirati uvoz jabuka iz BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Ruska Federacija ponovno uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu ponedjeljak, 22. siječnja.

“Ruska strana obavijestila je Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. siječnja stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi. Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je tvrtka iz Bijeljine prepakirala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju”, rekao je Šarović za Srnu.

Ministar Šarović je pojasnio da je certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

“Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da poduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio”, rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola s Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zlouporabu zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.

“O daljnjim aktivnostima koje će poduzeti nadležne institucije blagovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražit ćemo i razgovore s ruskom stranom kako bi otklonili i ponovno uspostavili izvoz u Rusku Federaciju”, dodao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je napomenuo da bi se mogao ponovno nastaviti izvoz jabuka u Rusku Federaciju neophodno je da se pokažu jasne i kredibilne mjere na svim razinama.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});