fbpx

MIROVINSKI FOND: Svaki građanin trenutno ima po 190.000 dolara!?

Autor: Klix.ba

OSLO - Norveški državni mirovinski fond dosegnuo je granicu od jednog bilijuna (tisućuu milijardi) dolara prvi put u povijesti ove zemlje, što znači da svaki Norvežanin sada ima 190.000 dolara od države. Menadžeri ovog fonda objavili su kako su promjene valuta pomogle u podizanju vrijednosti fonda.

“Rast tržišne vrijednosti fonda je zapanjujući. Mislim da nitko nije očekivao da će fond ikada dostići vrijednost od jednog bilijuna dolara od kada je prvi transfer prihoda od nafte napravljen u svibnju 1996. godine” – rekao je šef Globalnog mirovinskog fonda Norveške Yngve Slyngstad.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za financiranje mirovina te njima pokriva druge troškove vlade. Norveški mirovinski fond je najveći takav fond u svijetu koji posjeduje dionice u više od 9.000 kompanija u 78 zemalja sveta, a najviše u kompanijama Alphabet, Apple, Microsoft i Nestle.

Prošle godine ovaj fond je imao vrijednost 882 milijarde dolara, što je dva puta više od vrijednosti nacionalnog BDP-a.

Početkom mjeseca norveški mirovinski fond je krenuo u globalnu kupovinu jer je dobio nalog od države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 posto, iako su svjetska dionička tržišta u usponu osmu godinu zaredom.

Inače, norveški mirovinski fond se čuva budućim generacijama u ovoj zemlji. Kako smatraju menadžeri fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane. Kažu kako žele izgraditi financijsko blagostanje za buduće genreacije.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI