fbpx
Alma Pasic

MJERE ŠTEDNJE DIREKTORICE KCUS-A PREŠLE SVE GRANICE: Aparati za zračenje opet ne rade

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Onkološkim pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ponovo je uskraćeno liječenje, jer prethodna dva dana, kako saznaje „Avaz“, nisu radili aparati za zračenje.

Kako ne bi prekidali terapije, kao što se to desilo sredinom juna, kada su dva aparata za zračenja prestala raditi, i to zbog nebrige direktorice Kliničkog centra Sebije Izetbegović, koja je odbila platiti njihovo servisiranje, neki od pacijenata poslani su u zeničku bolnicu, gdje im je pružena terapija, a onda su vraćeni u KCUS.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica prim. dr. Rasim Skomorac ove navode jučer nije potvrdio, ali ih nije ni negirao.

S druge strane, o problemima u KCUS-u govore pacijenti.

– Moja prijateljica, koja je trebala u četvrtak ujutro zračiti dojku, prebačena je u Zenicu na terapiju. S njom je bilo još nekoliko pacijentica, koje su sedamdesetak kilometara vožene u starim kolima KCUS-a, bez klime po ovim temperaturama – kazala nam je jedna od pacijentica.

Ona je prije mjesec dana ležala u KCUS-u kada su prestali raditi svi aparati. Tada je, iako joj je život bio ugrožen, dobila otpusno pismo. S njom je, sredinom juna, trebalo biti otpušteno još 150 teških onkoloških bolesnika, jer aparati nisu radili nekoliko sedmica. Sve je to izbilo u javnost nakon što su naš list o tome obavijestili sami pacijenti.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI