fbpx

Mladić opsjednut oružjem pucao u školi, ubio najmanje 17 ljudi

Autor: Dnevno.ba

FLORIDA- Počinitelj je 19-godišnji Nicolas Cruz, problematični bivši učenik opsjednut oružjem, koji je nekoć čak bio i proglašen prijetnjom za svoje razredne kolege.

Američki mir ponovo je narušen: oko tri sata po lokalnom vremenu u srednjoj školi Majory Stoneman Douglas High na Floridi začuli su se pucnji, a prema prvim podacima ubijeno je najmanje 17 osoba. Napad se dogodio desetak minuta prije završetka nastave, a školu u gradiću Parklandu, koji broji oko 20.000 duša, u Boci Raton okrugu Broward na Floridi okružila je policija.

Počinitelj je 19-godišnji Nicolas Cruz, problematični bivši učenik opsjednut oružjem, koji je nekoć čak bio i proglašen prijetnjom za svoje razredne kolege.

Na teren je izašla i vojska s tenkom, helikopteri su nadlijetali mjesto napada, a zračna snimka pokazuje učenike kako leže na školskom dvorištu. U školi je bilo više od 3000 učenika u trenutku pucnjave te su svi evakuirani.

Mislili smo da je požarna vježba kakvu smo imali dan prije. Zato smo isprve bili vrlo opušteni, ali onda sam čula nekakvih šest pucnjeva. Tada nas je sve uhvatila panika. Neki su učenici krenuli bezglavo juriti hodnicima, no ja sam ostala sjediti na podu učionice – ispričala je 18-godišnja Nicole Baltzer za CNN, čija je mlađa sestra također bila zarobljena u učionici dva kata niže.

Nakon što se strašna vijest proširila, roditelji su panično nazivali djecu i 911, pa je policija javno apelirala da se pokušaju smiriti, da je situacija pod kontrolom i da će sva djeca uskoro biti pustena kući. Mnogi su učenici objavljivali svoje postove na društvenim mrežama, a prvi se oglasio Aidan koji je na Twitteru objavio fotografiju s poda učionice popraćenu rečenicom upravo sam u jeku školske pucnjave.

I američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru: “Moje molitve i izrazi sućuti upućene su svim obiteljima žrtvama prestrašne pucnjave na Floridi. Nijedno dijete, profesor ili itko ne smije se osjećati nesigurno u američkim školama”. Njegov post ponovo je probudio vatru kod strastvenih boraca za kontrolu oružja, što je sporno pitanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema zadnjim podacima na 100 stanovnika zabilježeno je 88 komada oružja (malokalibarskog), a godišnje (uključena su ubojstva, napadi, nesreće, policijsko korištenje oružja I samoubojstva) u prosjeku pogine 115.000 osoba.

Bio je ‘problematično dijete’ Šerif je rekao da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15 koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a. Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama “alarmantne” poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave. Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci koja je načinjena u jednom razredu a objavila ju je mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici.

Svjedoci su rekli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava malo prije kraja nastave, u 14.30 sati. Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su evakuirane helikopterom. Nikolaus Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, rekli su svjedoci, a prenijele su lokalne mreže. Jedan učenik je na upit mreže WSVN-7 rekao da je mladić bio “problematično dijete” koje je posjedovalo oružje i prijetilo da će ga upotrijebiti.

“Pucao je iz puške jer je tada bio kao opijen”, rekao je. Drugi učenik, Nicholas Coke, rekao je da je Cruz bio “samotnjak” koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i nakon majčine smrti se preselio na sjever države. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu koji ne navode pojedinosti. “Na kraju, svi su to predviđali”, dodaje učenik kojega se identitet ne otkriva, ističući da je Cruz dobro poznavao teren i sigurnosnu proceduru koja je na snazi u školi u slučaju pucnjave.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI