fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MOBILIZACIJA: Zbog bošnjačkog dogovora, svaki hrvatski birač će biti prevažan

Autor: Karlo Lovrić

MOSTAR - Ovog petka ističe rok do kada sve stranke Hrvatskog narodnog sabora moraju poslati pismeno očitovanje oko toga u kojoj su se pojedinačno općini prijavili za izbore te što su stranke dogovorile oko općinskih vijeća, odnosno oko načelnika.

Međutim, čini se kako odgovor baš i neće biti ohrabrujući budući da se taj dogovor postigao tek načelno u vrlo malom broju sredina od ukupnog broja zacrtanih općina. Problemi u pregovorima lokalnih stranačkih organizacija malo po malo izazivaju i središnjice stranaka koje će morati, ukoliko se želi osvijetliti obraz i pokazati kako hrvatski političari mogu postići dogovor oko nacionalno bitnih stvari, intervenirati.

To će vjerojatno biti u formi sastanaka predsjednika stranaka kako bi se općinske stranačke organizacije „pogurale“ i ohrabrile da kroz razgovore dođu do imena kandidata koji će biti prihvatljiv svima te da se u konačnici ne bi dogodilo da u nacionalno mješovitim općinama budu po dva kandidata za mjesto načelnika.

No, ono što je prijeporno u cijeloj priči su imena budućih kandidata za mjesta načelnika koje je dosta teško dogovoriti uzimajući u obzir preferencije svake od stranaka, kao i izborni legitimitet pojedinih stranaka.

Neovisni kandidati u određenim bi sredinama možda bi bili najbolji izbor, ali i tu je problem budući da svaka od stranaka ima svoje favorite. Kako bi se lokalne stranačke organizacije pak ne bi mnogo zapetljavale oko samih imena, lideri stranaka stoga imaju u planu da već početkom idućeg tjedna započnu seriju razgovora, jer vremena je sve manje, a nada da će lokalne organizacije nešto dogovoriti na vlastitu ruku pomalo blijedi.

U cijeloj je priči prisutna i tematika izbornog legitimiteta pa se kao jedino moguće rješenje nameće upravo organiziranje sastanka predsjednika stranaka, do čega bi, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora trebalo doći vrlo brzo, a svakako prije 6. lipnja za kada je zakazana iduću sjednica Predsjedništva HNS-a. Kada su pak u pitanju pojedine općine, a posebice u središnjoj Bosni, stranke HNS-a imat će težak zadatak pokrenuti uspavano biračko tijelo kako bi se došlo do što boljeg izbornog rezultata.

To je jedan od prioriteta nakon što je postalo jasno da će dvije najsnažnije bošnjačke stranke SDA i SBB zajedno na izbore i što je u startu otežalo plan za preuzimanje vlasti u pojedinim nacionalno mješovitom općinama poput Jajca. Plan ove dvije stranke je osvajanje vlasti u većem dijelu Federacije.

Drugim riječima i bošnjačko bi izborno tijelo ovaj put moglo biti više homogenizirano čime se dolazi do zaključka kako je za provedbu zacrtanog cilja-osvajanja načelničkih pozicija u većem broju općina središnje Bosne svaki hrvatski glas, odnosno birač biti itekako važan.

Autor: Karlo Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});