Monsinjor Franjo Topić optužen da je 22 milijuna kuna “transferirao u nepoznato”, traži se ostavka

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Izvještajna skupština zagrebačke podružnice Hrvatskoga kulturnog društva (HKD) Napredak dala je punu podršku Upravnom odboru tog društva na čelu s predsjednikom Tomislavom Dubravcem te zatražila ostavku predsjednika HKD Napredak Sarajevo, Franje Topića, piše Novi list.

U priopćenju poslanom u ponedjeljak navodi se da je izvještajna skupština 29. rujna, među ostalim, razmatrala odluke HKD Napredak Sarajevo od 10. lipnja o razrješenju Upravnog odbora (UO) Društva i isključenju dr. Tomislava Dubravca, predsjednika HKD Napredak-Zagreb te je, razmatrajući cjelokupan dosadašnji trogodišnji rad Uprave, jednoglasno dala punu podršku UO Društva na čelu s predsjednikom Tomislavom Dubravcem i zaključila kako trebaju i dalje nastaviti svoj rad.

Podsjećaju kako je HKD Napredak–Zagreb udruga osnovana, registrirana i djeluje u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske. Stoga, u skladu sa Zakonom o udrugama i Statutom HKD Napredak–Zagreb, nitko osim tijela određenih njezinim Statutom ne može odlučivati o statusu tijela i članova HKD Napredak–Zagreb.

Skupština odbacuje svaki pokušaj nezakonitog rušenja zakonito izabranih tijela Društva, ističe se u priopćenju.

Transferirao 22 milijuna kuna u nepoznato

Skupština smatra neprimjerenim i neprihvatljivim da je “stvoren paralelni sustav radi upravljanja imovinom Napretka u Zagrebu, kroz koji je u devet godina uprihodovano približno 22 milijuna kuna, koja sredstva su”, kako se navodi, bez znanja Napretkovaca u Zagrebu “transferirana u nepoznato, u režiji mons. Franje Topića i njemu bliskih osoba iz Zagreba, a da istodobno Napredak – Zagreb financiraju članovi tijela Napretka – Zagreb osobnim donacijama, i koje se u njihovoj zgradi tretira podstanarima”.

Navode kako je mons. Franjo Topić zaposlen kao savjetnik u tvrtki Napredak Futura d. o. o. u Zagrebu, Bogovićevoj 1, od 1. srpnja 2007. i da već 10 godina prima plaću. Topić je u Futuri zaposlen na puno radno vrijeme unatoč tomu što je istodobno zaposlen i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, upozoravaju zagrebački Napretkovci.

Predlažu da državne institucije Republike Hrvatske u suradnji s institucijama u BiH temeljito preispitaju zakonitost rada i trošenje sredstava HKD Napredak iz Sarajeva, udruge Napretkov kulturni centar te tvrtke Napredak futura d.o.o. Zagreb, a osobito sredstava stečenih iznajmljivanjem Napretkove imovine u Zagrebu i donacija pribavljenih od institucija i trgovačkih društava u javnom vlasništvu u RH, navodi dalje Novi list.

Traže Topićevu ostavku

Skupština smatra da mons. Franjo Topić, “unatoč određenim zaslugama za Napredak ne uživa više povjerenje članstva” te ga poziva da u “interesu jedinstva i budućnosti Napretka podnese ostavku na sve funkcije”.

Članovi Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu pozvali su u srijedu članstvo i podružnice da nastave zajednički raditi na jačanju društva i njegova djelovanja, tvrdeći istodobno kako su “prijepori izazvani istupima predstavnika Glavne podružnice Zagreb zapravo potaknuti njihovim nastojanjima da tu podružnicu izdvoje iz Napretka i preuzmu upravljanje nad njezinom imovinom”.

Iz Sarajeva je poslano i pismo svim bitnim državnim institucijama i organizacijama Republike Hrvatske u kojem ih se izvješćuje da “Dubravac i drugi iz razriješenog Upravnog odbora ne mogu predstavljati Napredak, osim imenovanog povjerenika Središnje uprave Gorana Štrbca, dok se ne organizira skupština i izabere nova uprava Glavne podružnice”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI